Yapay zeka tabanlı uygulamalar ve dijital asistanlar, günümüzde hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bu teknolojik ürünler, yaşamı kolaylaştırabilirken aynı zamanda bireylerin benliklerine yönelik potansiyel tehditler de içerebilir. Uzmanlar, bu teknolojilerin insanlarla kurulan ilişkiye bağlı olarak hem dost hem de düşman olabileceği konusunda uyarıyorlar.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, dijital teknolojik ürünlerin yaşamı kolaylaştırabileceği gibi aynı zamanda bireylerin benliklerini tehdit edebileceğine dikkat çekti. Erdoğan, şunları ifade etti;

"Dijital teknolojik ürünler yaşamı kolaylaştıran en iyi dostlarımız olabileceği gibi bireyi, bireyin benliğini tehdit edecek düşmanlarımız da olabilir. Bu tamamen bizim onlarla nasıl ilişki kuracağımızla ilgili."

Türkiye'nin Uydu Macerası 30. Yılında: Türksat 6A ile Yeni Bir Dönem Başlıyor Türkiye'nin Uydu Macerası 30. Yılında: Türksat 6A ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

Teknolojilerin olumlu yanlarına da değinen Erdoğan, yapay zeka tabanlı uygulamaların ve dijital asistanların günlük işlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğunu belirtti. Özellikle GPS gibi uygulamaların trafikte yol tarifi konusunda büyük kolaylık sağladığını söyledi.

Dijital ürünlerin bilgiye erişimi hızlandırdığını ve demokratikleştirdiğini vurgulayan Erdoğan, şunları ekledi:

"Yabancı dildeki yazıları hatta konuşmaları anında kendi dilimize çevirebiliyoruz. Bir yabancı dili sanki anadili o dil olan bir öğretmenden alır gibi bizimle konuşan, telaffuzumuzu düzelten yapay zekâ uygulamaları var."

Ancak Erdoğan, yapay zeka tabanlı uygulamaların belli bir algoritma üzerine kurulu olduğunu ve bu algoritmaların geliştiricilerin, yöneticilerin tercihlerine göre şekillendiğini söyledi. Bu durumun kullanıcıların bilgi ve içeriklere erişimini sınırlayabileceğine ve "filtre baloncuğu" oluşturabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, bu uygulamaların topladığı büyük miktarda verinin nasıl kullanıldığı ve depolandığı konusunda şeffaflık eksikliği olduğuna işaret etti.

Erdoğan ayrıca, son dönemde yapay zeka ve dijital asistanların giderek daha insana benzer tepkiler verdiğini ve kullanıcılarına daha "insan" gibi bir deneyim sunduğunu belirtti. Ancak uzun vadede bu etkileşimlerin gerçek insan etkileşimlerinin yerini alıp alamayacağı hakkında soru işaretleri olduğunu söyledi.

Sosyal becerilerin zayıflaması gibi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini ifade eden Erdoğan,şunları dedi;

"Eğer bir birey gerçek insan etkileşimlerinden çok yapay zeka ile sohbeti tercih ederse, bu durum sosyal becerilerinin zayıflamasına neden olabilir. Gerçek insanlarla etkileşim, karşılıklı duygusal tepkileri anlama ve empati kurma yeteneğini geliştirir." 

İnsanlar bu teknolojileri bilinçli bir şekilde kullanarak olumlu sonuçlar elde edebilirler, ancak aynı zamanda bu teknolojilerin potansiyel risklerini de göz ardı etmemelidirler.

Kaynak: MEHMET MEKİ AKGÜL