Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarında yapay zekâ sistemlerinin kullanımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi’ni ve yeni hizmete verilen Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi’ni gezdi.
Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde incelemeler
Uraloğlu, Demiryolu Araştırma ve Teknoloji Merkezi’nde zemin mekaniği laboratuvarlarını inceleyerek demiryolu balastlarının test edilmesine dair bilgi aldı. Uraloğlu, beton laboratuvarında ise beton çekme deneyi ve beton presinin nasıl yapıldığını gördü. Uraloğlu, 2009 yılında kurulan merkezin, demiryolu mühendisliği teknolojileri alanında yurtdışı bağımlılığı büyük oranda azaltan çalışmalara imza attığını belirtti. Uraloğlu, merkezin 11 laboratuvarda 150’den fazla deney ve ölçüm yaparak demiryolu sistemlerinin tasarım, imalat ve işletmesine yönelik uygulamalar geliştirdiğini kaydetti.
Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin açılışı
Uraloğlu, daha sonra TCDD Taşımacılık tarafından yeni hizmete verilen Tren İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nin açılışını yaptı. Uraloğlu, merkezde bulunan iletişim sistemi üzerinden seyir halindeki yük ve yolcu trenlerine bağlanarak makinistlere hayırlı yolculuklar diledi. Uraloğlu, merkezin akıllı ulaşım sistemleri kapsamında yapay zekâ destekli olarak çalıştığını ve hem yolcu hem de yük taşımacılığında sürekli artan veri ihtiyacını karşıladığını ifade etti.
Yapay zekâ ile trenler 7/24 izlenecek
Uraloğlu, merkezin gerçek zamanlı olarak trenleri izlediğini ve makinistlerin uyku, dalgınlık, yorgunluk, algının yoldan kayması gibi durumlarını otomatik olarak algıladığını söyledi. Uraloğlu, bu sayede makinistten kaynaklanabilecek herhangi bir olumsuzluğun önüne geçileceğini ve güvenli sürüş sağlanacağını vurguladı. Uraloğlu, “Merkezimiz 7/24 esasına göre lokomotiflere konulan kameralar sayesinde yolcu ve yük trenleri izleniyor. Her vardiyada 4 kişi olarak görev yapan operatörler tarafından makinistlere doğrudan ulaşılarak gerekli uyarılar yapılıyor” dedi.
Demiryollarında güvenlik ve verimlilik artacak
Uraloğlu, merkezin mevcut güvenlik tedbirlerine ek olarak, güvenli, emniyetli ve zamanında işletilmesi için daha fazla veri elde ettiğini ve bu verilerin değerlendirilmesiyle sürüş güvenliği, zamanında işletme ve verimli sürüş teknikleri sağladığını anlattı. Uraloğlu, “Merkezimiz tren işletmeciliğini sürekli inceleyerek üst yönetime ve işletme operasyonlarını yürüten ekiplerimize raporlar veriyor. Bu sayede muhtemel tren gecikmelerini minimum seviyeye çekiyor ve verimli tren işletmeciliğine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.