Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımızın her alanına giren yapay zeka, dolandırıcılık gibi kötü amaçlı kullanımlara da zemin oluşturabiliyor. SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, yapay zekanın olumlu etkilerine değinirken, aynı zamanda bu teknolojinin dolandırıcılık gibi olumsuz amaçlarla kullanılmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Eraslan;

TÜBİTAK proje personeli alacak TÜBİTAK proje personeli alacak

 "Yapay zeka, yaşamı kolaylaştıran ve birçok alanda verimliliği artıran önemli bir teknolojidir. Ancak son dönemde kriminal AR-GE çalışmaları sonucunda yapay zekanın kötü niyetli kişiler için bir araç haline gelmesi endişe vericidir. Özellikle insan davranışlarını analiz edebilme yeteneği, milyonlarca tahmin üretebilme kapasitesi ve ses, görüntü gibi özellikleri ile yapay zeka, kötü amaçlarla kullanıldığında büyük tehlikeler doğurabilmektedir."

Yapay zeka teknolojisinin yanlış ellerde nasıl kullanıldığını da açıklayan Eraslan, oltalama, chatbot, otomatik arama gibi yöntemlerin yanı sıra deepfake yöntemiyle dolandırıcılığın da arttığını ifade etti. Özellikle deepfake yönteminin ses, görüntü ve animasyonu kullanarak gerçekçi sahte içerikler oluşturduğunu belirten Eraslan, bu yöntemin dolandırıcılar için vahim sonuçlar doğurabileceğini aktardı.

Eraslan, yapay zekayla mücadelede yine yapay zeka kullanmanın gerekliliğine de dikkat çekti. "Yapay zeka, yapay zekaya karşı" yaklaşımının, dolandırıcılığı engellemede etkili olabileceğini söyleyen Eraslan, çeşitli güvenlik duvarları ve programlarla bu kötü niyetli kullanımların engellenebileceğini belirtti.

Son olarak, farkındalığın ve eğitimin önemine vurgu yapan Eraslan, sosyal medyanın dolandırıcılara beslenme kaynağı sağladığını ve bireylerin öğrenme kaynağını paylaşmamaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: (Haber Merkezi)