Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin, toplumda en sık karşılaşılan ortopedik problemler arasında yer alan topuk dikeni hakkında bilgi verdi.
Topuk dikeni ağrısının genellikle sabah saatlerinde, kişi ilk adımlarını atarken daha fazla hissedildiğini belirten Yasmin, "Ağrı gün içerisinde azalabilir ancak uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkmak ağrıyı şiddetlendirebilir. Yine merdiven çıkmak da topuk dikeni sorunu yaşayan kişileri zorlayabilir." şeklinde konuştu.
Halk arasında sık görülen topuk dikeninin, topuk ile ayak arkının arasında kalsiyum tortularının birikmesi sonucunda meydana geldiğini belirten Yasmin, ayaktaki kasların uzun süre aşınarak yumuşak dokulara zarar vermesiyle topuk dikeninin oluştuğunu belirtti.
Yasmin, "Koşma ve zıplama gibi atletik aktiviteler, sert zeminde uzun süre hareket etmek, topuk yaralanması, yaş, fazla kilo ve ayak yapısına uygun ayakkabı seçmemek topuk dikeni riskini arttırıyor. Topuk dikeni en sık koşucularda ve kilolu kişilerde görülüyor." açıklamasında bulundu.
Yasmin, topukta ağrı yapan topuk dikeni tanısı için doktor muayenesi gerektiğini belirtti.
Soğuk kompres uygulamak topuk dikeni ağrısını hafifletiyor
Hayat tarzı değişikliği ve istirahat ile topuk dikeni tedavisine başlandığını vurgulayan Op. Dr. Davud Yasmin, "Topuk dikeni sorunu yaşayan kişiler ayaktaki ağrıyı geçirmek için soğuk kompres uygulaması yapabilir. Ağrıyan bölgeye 15 dakika buz paketleri konularak ilgili bölge uyuşturulabilir. Soğuk uygulaması şişliğin inmesine de yardımcı olabilir. Topuk dikenine bağlı ani başlangıçlı, kısa süreli ağrılar için ise basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Uzun süreli, kronik ağrı için fiziksel terapi uygulamak ayak kasların güçlendirilmesine yardımcı olabilir." dedi.
Mahreç: Haber Merkezi