Güncel

Uzmanlardan peş peşe uyarı! Geç kalmadan yapın: Aracınızı kışa hazırlamak için altın kurallar!

Kış aylarında araç kullanmak hem sürücüler hem de araçlar için zorlu bir süreç. Soğuk hava, kar, buz, yağmur gibi olumsuz koşullar aracın performansını ve güvenliğini etkiliyor. Bu yüzden aracınızı kışa hazırlamak için bazı önlemler almanız gerekiyor. İşte aracınızı kışa hazırlamak için altın kurallar.

Hem uzun ömürlülük hem de güvenlik açısından aracınızı kış sürüşüne hazırlamanız çok önemlidir. Önlem alınmadığı takdirde kötü hava koşulları motoru zorlayabilir, performansı düşürebilir, yakıt tüketimini artırabilir ve ek masraflara yol açabilir.

Uzmanlar bu nedenle kış bakımını özellikle tavsiye ediyor. Klima, ışıklar, filtreler, frenler, cam silecekleri, aküler, bujiler ve aydınlatma... İşte kışa hazırlık rehberi...

LASTİK KONTROLÜ

Sıcaklıklar 7 derecenin altına düştüğünde, kış lastikleri çamurlu, ıslak veya karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre daha üstün çekiş gücü ve daha fazla güvenlik sunar. Şehirler arası yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçların 1 Aralık 2023'te başlayıp 1 Nisan 2024'te sona erecek şekilde kış lastiği takmaları gerekecektir. Ticari olmayan kişisel araçlar için uygulama zorunlu değildir; ancak soğuk havalarda güvenli bir şekilde sürüş yapabilmek için tüm araçlara kış lastiği takılmalıdır.

AKÜNÜN TEST EDİLMESİ

Otomobilin tüm hayati parçaları, aracın kalbi olarak da bilinen aküden güç alır. Yolda kalmayı önlemek için akünüzün voltajı ve şarj gücü en uygun seviyelerde olmalıdır. Aracınız sabahları yavaş çalışıyorsa veya marş motoru hiç çalışmıyorsa aküyü kontrol ettirdiğinizden ve gerekirse değiştirdiğinizden emin olun.

ANTİFRİZİN YENİLENMESİ

Antifriz soğutma suyunun donmasını engellemek içindir. Antifriz, radyatörlerdeki suyun sıfırın altındaki sıcaklıklarda donmasını engellemenin yanı sıra soğutma sistemini kireçlenme, aşınma ve pas gibi zararlı maddelerden korur.

FREN TESTİ

Frenler, aracın en önemli güvenlik unsurlarından biridir. Kış aylarında frenlerin daha fazla zorlandığını unutmayın. Kar, buz, yağmur gibi kaygan zeminlerde fren mesafesi uzar. Bu yüzden fren balataları, diskleri, hidroliği ve el freni gibi fren sisteminin tüm parçalarının sağlam olması gerekir.

SİLECEKLERİN DENETİMİ

Silecekler, aracın camlarını temizleyerek sürücünün görüşünü sağlar. Kış aylarında silecekler daha sık kullanılır. Kar, buz, yağmur, çamur gibi kirleticiler sileceklerin yıpranmasına neden olur. Yıpranan silecekler camı tam olarak temizleyemez, çiziklere ve izlere neden olur. Bu da sürücünün görüşünü bozar. Bu yüzden sileceklerinizi kışa hazırlarken mutlaka değiştirin. Silecek lastiklerinin yumuşaklığını ve esnekliğini kontrol edin.

AYDINLATMA SİSTEMİNİN KONTROLÜ

Kış aylarında havanın erken kararması sebebi ile ya da hava kapalı olduğunda farlar devamlı yandığından aydınlatma sisteminin kontrol edilmesi gerekir.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }