İsrailli yayın organları “+972” ve Local Call’un son haberinde, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarında yapay zekadan faydalandığına dair bilgiler paylaşıldı. İsrail ordusu, “The Gospel”, “Lavender” ve “Where’s Daddy?” gibi yapay zeka sistemlerini kullanarak Gazzeli hedefleri belirliyor ve en az gözetimle “toplu suikast fabrikası” işletiyor.
Özellikle Lavender ve Where’s Daddy? programlarının kullanımına ilişkin nisan başında elde edilen verilerden yola çıkılarak Meta’nın mesaj ve sosyal medya uygulaması WhatsApp üzerinden veri topladığı aktarıldı.
Filistin’e fayda sağlamak amacıyla çalışan teknoloji uzmanlarından oluşan sivil toplum kuruluşu Tech For Palestine’ın kurucularından Paul Biggar, İsrail’in yapay zeka programlarının hedefleri soruşturmada gereken titizliği göstermediğini ifade etti. Ayrıca, İsrail’in WhatsApp verilerini elde etmesi bir gerçek, ancak Meta’nın doğrudan veri sağlaması belirsiz. Meta’nın tam olarak ne bildiğine ilişkin kamuya açık bir rapor yayımlanması gerektiği vurgulanıyor.
Bahreynli aktivist ve Tor Project Yönetim Kurulu Üyesi Esra’a Al Shafei, İsrail’in WhatsApp verilerini kullanmasının ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. Uygulamalardaki metadatanın savunmasız olduğunu ve gizlilik sağladığını iddia eden uygulamaların bu verileri toplamasına karşı çıkıldığını ifade ediyor.
Bu konu, hem teknoloji hem de insan hakları açısından önemli bir tartışma noktası olmaya devam ediyor. İsrail’in veri toplama yöntemleri ve bu verilerin nasıl kullanıldığı, daha fazla şeffaflık ve soruşturma gerektiriyor.