Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çatalbaş, aileleri uyararak, ortodonti tedavilerinde erken teşhis ve tedavi için 10-12 yaş aralığının çok önemli olduğunu kaydetti.
"Alt çenenin sürekli tek taraflı kapanması çene ekleminde baskı ve hasara yol açmaktadır"
Ortodontik tedaviye başlama zamanı açısından ergenliğe girilen dönemin büyük önem taşıdığını, hatta üst çene darlığı olan hastalarda mutlaka ergenlik dönemi öncesi ortodontik tedavinin başlaması gerektiğini vurgulayan Çatalbaş, "Üst çene darlığında en tehlikeli tip tek taraflı darlık vakaları olup, kapanış esnasında alt çenenin sürekli yana kaymasına sebep olmaktadır. Alt çenenin sürekli tek taraflı kapanması ise çene ekleminde baskı ve hasara yol açmaktadır." dedi.
"Alt çene geriliği vakalarında ideal tedavi yaşları kız çocuklarında 11-12, erkek çocuklarda ise 13-15 yaş aralığıdır"
Alt çenenin ileri olduğu vakalarda ise en geç 9-10’lu yaşlarda tedaviye başlanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Çatalbaş, "Alt çene geriliğinde dişler kapalı pozisyonda iken dişler arasında bir parmak mesafeden fazla gerilik varsa tedaviye 8-10 yaş aralığında başlamak çok önemlidir. Alt çene geriliği vakalarında ideal tedavi yaşları kız çocuklarında 11-12, erkek çocuklarda ise 13-15 yaş aralığıdır." diye belirtti.
"Erken teşhis ve tedavi için kontrollerin mutlaka yapılması gerekir"
Alt çenenin geriliği ve alt çene ileriliği vakalarında büyüme ve gelişim döneminden önce tedaviye başlanması halinde bu problemlerin hem şeffaf plak tedavisi, hem de diş teli tedavisi ile kolaylıkla çözülebileceğini söyleyen Çatalbaş, "Bu yaşlardan sonra ise tedaviler ancak cerrahi müdahale ile yapılabilmektedir. Dolayısıyla bu yaş aralığında çocuğu olan ailelerin, böyle bir durum söz konusu ise büyüme ve gelişim döneminden önce erken teşhis ve tedavi için kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Yaz tatilleri de bunun için uygun bir dönemdir." şeklinde konuştu.
Mahreç: Haber Merkezi