Dr. Çınar, özellikle A, C ve D vitaminleri ile çinko, selenyum ve magnezyum minerallerinin çocukların bağışıklık sistemi için önemli olduğunu ifade etti. Kış mevsimi öncesinde rutin kan tetkikleriyle vitamin ve mineral eksikliklerinin tespit edilip, doktor önerisiyle uygun takviyelerin başlanmasını tavsiye etti. Bunun yanı sıra, yumurta, balık, ev yapımı yoğurt, bal, zencefil ve zerdeçal gibi besinlerin çocukların beslenme düzenine eklenmesinin faydalı olacağını söyledi. Ancak 1 yaş altındaki çocuklara bal verilmemesi gerektiğini özellikle hatırlattı.
KIYAFET SEÇİMİ VE SOĞUKTAN KORUNMA
Soğuk havalarda çocukların uygun şekilde giydirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Çınar, “Thermal Overall Grade” (TOG) değerinin kıyafet seçiminde rehber alınabileceğini belirtti. Hava sıcaklığı çok düşük olduğunda, en az 4 TOG değerindeki kıyafetlerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, astım ataklarını önlemek için dışarı çıkarken ağız ve burunun atkı ile kapatılması gerektiğini vurguladı.
HİJYEN VE ENFEKSİYONLARDAN KORUNMA
Enfeksiyonların yayılmasını engellemek için çocukların el yıkama alışkanlıklarının önemine dikkat çeken Dr. Çınar, “Eller, sabun ve suyla parmak araları, tırnak uçları ve avuç içleri de dahil olmak üzere en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Ayrıca, kirli ellerle göz, burun ve ağıza dokunmaktan kaçınılmalıdır” dedi. Kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılması da bir diğer önemli tedbir olarak sıralandı.
CİLT SAĞLIĞI VE NEMLENDİRİCİ KULLANIMI
Kış aylarında düşük nem oranının cilt kuruluğuna yol açabileceğini ifade eden Dr. Çınar, nemlendiricilerin özellikle banyo sonrası cildin nemli olduğu zamanlarda kullanılması gerektiğini belirtti. Bu kremlerin, el ve yüz gibi dış ortamla temas eden bölgelerde daha etkili olduğunu söyledi.
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT
Kış aylarında sıkça görülen karbonmonoksit (soba) zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Dr. Çınar, bu konuda gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.
Mahreç. Haber Merkezi