Uzay boşluğunda, kullanılmayan uydu ve roket parçalarından oluşan yaklaşık 17 bin parça çöp bulunuyor. Bu çöpler, hem aktif uydular ve uzay araçları için çarpışma tehlikesi yaratıyor hem de yere düşme riski taşıyor. Uzay çöplerinin temizlenmesi, Birleşmiş Milletler’in de öncelikli sorunları arasında yer alıyor.

Türk Firması Uzayda Geri Dönüşüm Merkezi Kuracak

Bu soruna çözüm bulmak için harekete geçen Türk uzay araştırmaları şirketi, Uzay Çöpleri Geri Dönüşüm Merkezi projesini hazırladı. Firmanın üst yöneticisi Gurur Gaye Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle uzay boşluğundaki çöplerin elektromanyetik ağlarla toplatılarak uzay istasyonuna getirilmesinin, orada imha edilmesinin ya da yenilenmesinin amaçlandığını söyledi.

Kira kontratları e-Devlet üzerinden yapılabilecek Kira kontratları e-Devlet üzerinden yapılabilecek

Proje Mart Ayında Dünyaya Duyurulacak

Günal, projenin uzay alanında dünyada bir ilke imza attığını belirterek, “Uzay çöplerinin temizlenmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler’in getirmiş olduğu zorunluluk çerçevesinde bütün dünya bu çöpleri temizlemek için farklı bilimsel çözüm yolları ararken biz Türkiye’den bu alanda inovatif, yenilikçi ve başı çeken bir projeye imzamızı attık.” dedi. Günal, projeyi yerli ve yabancı iş birliktelikleriyle yürütmek için gerekli adımları attıklarını ve Mart ayında uluslararası bir uzay kongresinde tüm dünyaya ve yatırımcılara açacaklarını duyurdu.

Kaynak: AA