UNICEF, fonların entegre sağlık, beslenme, su, sanitasyon ve hijyen (WASH), eğitim, çocuk koruma ve sosyal koruma müdahalelerinin genişletilmesinde kullanılacağını belirtti.
UNICEF, Somali için yaptığı son çağrıda, "Bu fon çağrısı, ihtiyaç sahibi insan sayısındaki düşüş eğilimiyle tutarlı bir hedef düşüşü nedeniyle 2024 çağrısından yüzde 10 daha az. Bu, UNICEF'in daha uzun vadeli, daha dirençliliğe odaklı ve yüksek etkili müdahalelere doğru devam eden değişimiyle örtüşüyor." dedi.
BM kuruluşu, engelli katılımı ve dayanıklılık gibi sektörler arası önceliklerin program entegrasyonunu ve uygulanmasını geliştireceğini söyledi.
Yardımların başka yerlere kaydırılmasının önlenmesinin öncelik olmaya devam ettiği vurgulandı.
UNICEF, 2025 yılında sağlanacak mali desteğin, BM kuruluşunun ve ortaklarının entegre, çok sektörlü hizmetler sunmasını ve hizmetlerin ulaşılması zor yerlere ulaşmasını sağlayacağını belirtti.
UNICEF, Somali'de iklim değişikliği, hastalık salgınları ve yoksulluğun etkilerinin çok büyük olduğunu belirterek, ülkenin bazı bölgelerindeki istikrarın artmasına rağmen devam eden çatışmaların yerinden edilmeye yol açtığını ve hizmetlere erişimi kısıtladığını söyledi.
BM kuruluşu, 2025 yılında 4,3 milyonu çocuk olmak üzere 6,9 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağını bildirdi.
Raporda, La Nina hava durumuyla bağlantılı beklenen zayıf yağışların, Aralık ayına kadar gıda kriziyle karşı karşıya kalan insan sayısını 3,6 milyondan 4,4 milyona çıkarabileceği belirtiliyor.
UNICEF, 2025 yılı Temmuz ayına kadar beş yaş altı zayıflık riski altında olan çocuk sayısının 1,6 milyona çıkabileceğini, bunlardan 403 bininin ise ciddi zayıflığa maruz kalacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Raporda, "Çatışma ve hastalık salgınlarıyla birlikte, 4,3 milyon çocuk, 1,1 milyon kadın ve 310 bin engelli olmak üzere yaklaşık 6,9 milyon insanın 2025'te acil insani yardıma ihtiyacı var. Beklenen yağış kıtlığı, gıda krizini daha da kötüleştirebilir ve 4,4 milyon insanı etkileyebilir." denildi.