Bi̇li̇m & Teknoloji̇

Türkiye'nin Uydu Macerası 30. Yılında: Türksat 6A ile Yeni Bir Dönem Başlıyor

Türksat 1B ile 30 yıl önce başlayan Türkiye'nin uydu serüveni, bu yıl fırlatılan ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A ile yeni bir boyut kazanıyor.

Türkiye, 11 Ağustos 1994'te Türksat 1B'nin uzaya fırlatılmasıyla uydu yayıncılığına adım attı. Bu tarihten itibaren, Türksat'ın yönetiminde birçok uydu uzaya gönderildi ve ülkemiz, uzay teknolojilerinde kayda değer bir ilerleme kaydetti. Türksat 1B, Türkiye için bir dönüm noktası olurken, 12 yıl boyunca hizmet verdikten sonra uzay çöplüğüne gönderildi.

Türksat 1B'nin ardından Türksat 1C, 2A, 3A, 4A ve 4B gibi birçok uydu uzaya gönderildi. Her biri farklı özelliklere ve kapsama alanlarına sahip olan bu uydular, Türkiye'ye geniş bir coğrafyada televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sundu.

2024 yılı ise Türkiye'nin uydu macerasında yeni bir sayfa açtı. İlk yerli ve milli uydu Türksat 6A, 9 Temmuz'da ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral fırlatma merkezinden uzaya gönderildi. Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen Türksat 6A, yüksek teknoloji ürünü 84 yerli ekipmanla donatıldı. Uydunun, Ekim 2024'te 42 derece doğu yörüngesinde hizmete başlaması ve 15 yılı aşkın süre hizmet vermesi bekleniyor.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }