31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve kamuoyunda "Sosyal Medya Yasası" olarak bilinen "7253 Sayılı Kanun", Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketlerine ülkede temsilci bulundurma zorunluluğu getirdi. Bu yasanın ardından, yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere 10’ar milyon lira ceza kesildi.
Geçmişte VK ve Dailymotion gibi kuruluşlar gerçek kişilerin temsilcilerini tercih ederken Youtube, Tiktok, Facebook ve Instagram ise tüzel kişilerin temsilcilerini tercih ediyordu.

Son olarak dünyanın önde gelen sosyal ağ sağlayıcılarından X, ayrıca tüzel kişi temsilcisi atadı ve Karayolları Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) gerekli bildirimi yaptı. 

18 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "7418 Sayılı Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", muhatabı güçlendiriyor. Sosyal ağ sağlayıcılarla Türkiye'deki kullanıcı ilişkilerini güçlendiriyor. Vatandaşların haklarının daha etkin bir şekilde korunması ve yetkili makamların kararlarının zamanında uygulanması önemlidir.

Düzenleme, sosyal ağ sağlayıcılarına çocuklara farklı hizmetler sunma, kullanıcı haklarını daha etkin koruma, acil durum planı sunma, reklam kütüphanesi oluşturma ve şeffaflığı artırma gibi çeşitli yükümlülükler getirdi.

"Çocukların sanal ortamda korunabilmesi için öncelikle ebeveynler kendini eğitmeli" "Çocukların sanal ortamda korunabilmesi için öncelikle ebeveynler kendini eğitmeli"

Ayrıca, Türkiye'den günlük 10 milyondan fazla erişime sahip olan X'in de aralarında bulunduğu yabancı sosyal ağ sağlayıcıları ayrıştırılarak bunların temsilcilerine idari, teknik, mali ve hukuki konularda tam yetki ve sorumluluk verildi.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı