Türkiye, uzun zamandır tartışılan ve beklenen vergi reformunu başlatıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, mevcut durumda yüksek olan dolaylı vergi oranlarının azaltılması gerektiğini vurgulayarak gelir adaletinin artırılması hedefini belirtti.

Dolaylı Vergiler Gerileyecek, Dolaysızlar Artacak

Ülkede uzun yıllardır yüksek olan dolaylı vergiler, gelir düzeyi gözetmeksizin herkes tarafından aynı şekilde ödenmesine neden oluyor. Bu durumu değiştirmek için önemli bir adım atan Türkiye, dolaylı vergilerin oranını azaltarak dolaysız vergilerin payını artıracak.

Bolu'da hamsinin fiyatı 50 lira birden düştü Bolu'da hamsinin fiyatı 50 lira birden düştü

OECD genelinde gelir, kâr ve sermaye gelirlerinden alınan vergilerin payı ortalama yüzde 11.2 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 5.5 seviyesinde bulunuyor. Yeni vergi sistemi ile bu oranın artırılması hedefleniyor.

Orta Vadeli Programda da Yer Alıyor

Hükümetin 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) da yer alan bu reform ile vergi sistemi adalet, eşitlik ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda güncellenecek. Gelir ve kurumlar vergisi denetçilerinin sayısı artırılacak, vergisel teşvikler gözden geçirilecek ve etkisiz olanlar kaldırılacak.

Daha Fazla Adalet, Daha Fazla Gelir

Türkiye'nin bu vergi reformu ile amaçladığı şey, gelir düzeyi düşük olanlardan daha az, geliri yüksek olanlardan daha fazla vergi alarak gelir adaletini artırmak. Ayrıca kayıt dışılıkla mücadele edilerek vergi gelirlerinin artırılması ve tahakkuk-tahsilat oranlarının yükseltilmesi planlanıyor.

Kaynak: (AA)