Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme sürecinin teknik aşamada sona yaklaştığını açıkladı. Salgın sürecinin ardından kripto varlık alım-satım platformlarına olan yoğun ilgi nedeniyle düzenlemeye gidildiğini belirten Şimşek, bu ilginin beraberinde riskleri de getirdiğini vurguladı.

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak

Kripto varlık düzenlemesinin öncelikli hedefinin bu alanı daha güvenli hale getirmek ve olası riskleri bertaraf etmek olduğunu belirten Şimşek, uluslararası uygulamalara paralel bir yaklaşım benimsediklerini ifade etti. Merkez Bankası ve MASAK'ın düzenlemelerinin yanı sıra SPK tarafından lisans verilen platformlar, finansal kuruluşlara benzer asgari faaliyet şartlarına tabi olacak. Bu şartlar arasında kurucu ve yöneticilere ilişkin kriterler, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartları ve bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri yer alacak.

Şimşek, uluslararası düzeyde farklı uygulamaların olduğunu, ABD ve Avrupa ülkelerinin kendi finansal ve hukuk sistemlerine uygun yaklaşımlar benimseyerek ilerlediklerini belirtti. Türkiye'nin de bu gelişmeleri yakından takip ettiğini söyleyen Şimşek, düzenlemelerle ilgili adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Yasal düzenleme taslağında kripto varlıkların geniş bir tanımının yapıldığını belirten Şimşek, "Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar" şeklinde tanımlandığını aktardı.

Düzenleme kapsamında kripto varlık alım-satım platformlarına SPK tarafından lisans verileceğini ve bu platformlarda listelenen kripto varlıkların belirlenmesine ilişkin prosedürlerin yazılı olarak düzenleneceğini açıklayan Şimşek, yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesine karşı da önlemler alındığını söyledi. SPK'nin kripto varlık alım-satım platformlarına müdahale yetkisi olduğunu belirten Şimşek, gerektiğinde ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisinin de SPK'ye verileceğini kaydetti.

Düzenleme sürecinin, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkmasına katkı sağlayıp sağlamayacağı konusuna değinen Şimşek, ülkenin kripto varlıklarla ilgili "kısmi uyumlu" olarak değerlendirilmesinin teknik standartlarla ilgili olduğunu belirtti. Türkiye'nin kripto varlık düzenlemesiyle birlikte FATF'ın 15 no'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleştirilere yanıt vermesiyle "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkabileceğini ifade etti.

Şimşek, düzenlemenin temel hedefinin güvenliği artırmak ve olası riskleri kontrol altına almak olduğunu vurgulayarak, kripto varlık düzenlemesiyle blokzincir teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesini desteklemeyi amaçladıklarını belirtti.

Kaynak: MEHMET NEZİR ŞEKER