Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz ayı enflasyonunu değerlendirerek "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Yayımlanan raporda, ülke genelinde tüketici fiyatlarının tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüzde 9,49 oranında artış kaydederek rekor seviyeye ulaştığı belirtildi. Yıllık enflasyonun ise 9,62 puanlık artışla yüzde 47,83 düzeyinde gerçekleştiği açıklandı.

Döviz Kurlarındaki Yükseliş ve Ücret Artışları Etkili Oldu

TCMB raporunda yapılan değerlendirmede, Temmuz ayındaki enflasyon artışında vergi ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışlarının da etkili olduğu ifade edildi. Özellikle döviz kurlarındaki yükselişin ithal ürünlerin maliyetlerini artırması ve dolayısıyla tüketici fiyatlarına yansıması, enflasyondaki artışın ana sebeplerinden biri olarak öne çıktı.

Enerji ve Temel Mal Gruplarında Yüksek Artışlar

Raporda, Temmuz ayında tüketici fiyatlarındaki artışın ana gruplara göre incelendiği belirtildi. Buna göre, enerji başta olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek artışlar kaydedildiği ve enerji grubu fiyatlarındaki artışın vergi ayarlamalarının yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemi tarafından sürüklendiği ifade edildi. Ayrıca, temel mal grubu enflasyonunda da yüksek ve hızlı bir artışın dayanıklı tüketim malları alt grubunda belirleyici olduğu vurgulandı.

Bolu'da hamsinin fiyatı 50 lira birden düştü Bolu'da hamsinin fiyatı 50 lira birden düştü

Hizmetlerde Güçlenen Artışlar ve Gıda Fiyatlarındaki Yükseliş

Raporda, hizmet grubu fiyatlarında da aylık bazda güçlenen artışların olduğu ve bu artışın alt gruplara yayılarak önceki aya göre belirgin bir şekilde güçlendiği belirtildi. Gıda fiyatlarındaki yükselişin ise mevsimsel ortalamasının aksine taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla önemli ölçüde gerçekleştiği açıklandı.

Üretici Fiyatlarında Yüksek Artış

Raporda, üretici fiyatlarının da yüksek bir aylık artış kaydettiği ve mevsimsellikten arındırılmış verilere göre B ve C göstergelerinde bir önceki aya kıyasla belirgin bir şekilde yükseldiği ifade edildi. Bu artışın ekonomideki maliyet baskılarını gösterdiği ve enflasyon üzerindeki etkisinin gözlemlendiği vurgulandı.

Kaynak: (Haber Merkezi)