Ekonomi̇

Türkiye'de En Yüksek Brüt Kazanç Finans ve Sigorta Sektöründe

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2022 yılı "Kazanç Yapısı Araştırması" sonuçlarına göre, Türkiye'de en yüksek yıllık ortalama brüt kazanç, finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe çalışanlarda görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin "Kazanç Yapısı Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Buna göre, kasım ayı referans alınarak yapılan çalışmada toplamda aylık ücretli çalışılan saat 201,3 olarak gerçekleşti. Erkeklerde aylık ücretli çalışılan saat 206,3, kadınlarda ise 191 oldu.

Saatlik ortalama brüt ücret-maaş toplamda 55,4 lira olarak gerçekleşirken, ücretli çalışan erkeklerin saatlik ortalama brüt ücret-maaşı 54,4 lira, kadınların ise 57,4 lira oldu.

Aylık ortalama kişi başı brüt ücret-maaş 11 bin 143 lira olarak gerçekleşirken, bu rakam erkeklerde 11 bin 233 lira, kadınlarda ise 10 bin 961 lira olarak hesaplandı.

Yıllık ortalama brüt kazanç ise 144 bin 390 lira olarak kaydedildi. Bu değerin erkeklerde 147 bin 446 lira, kadınlarda ise 138 bin 366 lira olduğu tahmin edildi.

Kazanç yapısı eğitim düzeyine göre incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın yükseköğretim eğitim düzeyine sahip olanlarda olduğu görüldü. Bu eğitim düzeyinde erkeklerin yıllık ortalama brüt kazancı 207 bin 112 lira, kadınların ise 171 bin 568 lira olarak gerçekleşti.

Ekonomik faaliyet kollarına göre incelendiğinde ise en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 293 bin 511 lirayla finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe olduğu belirlendi. Finans ve sigorta sektörünü, sırasıyla 284 bin 842 lira ile bilgi ve iletişim, 229 bin 108 lira ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri sektörleri izledi.

Ücretli çalışanların brüt kazançları meslek gruplarına göre de incelendiğinde en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 276 bin 507 lirayla yöneticiler meslek grubunda olduğu görüldü.

Ancak cinsiyetler arası ücret veya kazanç farkı, erkekler lehine gerçekleşti. Bu fark göstergesi, yıllık ortalama brüt ücret-maaş ve yıllık ortalama brüt kazanç tutarları üzerinden hesaplandı. Bu göstergeye göre en yüksek fark yüzde 19,6 ile lise mezunlarında, en düşük fark ise yüzde 14,5 ile ilkokul ve altı mezunlarda görüldü. Yıllık ortalama brüt ücret-maaş ile hesaplanan gösterge için en yüksek fark yüzde 17,1 ile yükseköğretim mezunlarında, en düşük fark ise yüzde 12,4 ile yine ilkokul ve altı mezunlarda gerçekleşti.

Bu veriler, Türkiye'deki kazanç yapısı ve ücret adaleti konusunda önemli bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Finans ve sigorta sektörünün en yüksek brüt kazançla öne çıkması, bu sektörde çalışanların mali açıdan avantajlı bir konumda olduğunu gösteriyor.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }