Türkiye Yazılımcılar Federasyonu (TÜYAFED) Genel Başkanı Mustafa Çalış, büyük dil modelleri gibi gelişmiş yapay zeka sistemlerinin, metin işleme ve anlama yetenekleri ile dikkat çektiğini ifade etti. Çalış, yapay zekanın savunma, telekomünikasyon ve sağlık sektörlerindeki pozitif etkilerini ve bunların ihracata nasıl yansıdığını belirtti. Çalış ayrıca, Türkiye'nin yazılım ve teknoloji gücüyle dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.
Gençlerle Yazılım Devrimi
TÜYAFED'in yapay zeka çalışmaları üzerinde duran Çalış, 2025-2030 yılları arasında yapay zeka etki alanının genişleyeceğini ve Türkiye'nin global bir oyuncu olacağını öngördü. Genç nüfusu ülkenin en büyük sermayesi olarak tanımlayan Çalış, gençlerle birlikte bir 'yazılım devrimi' yapılacağını ve bu sayede Türkiye'nin hak ettiği konuma ulaşacağını vurguladı.
Federasyonun Genel Sekreteri Cansın Duman ise, yapay zeka entegrasyonunun organizasyonlara yeni üretim kapasiteleri sağlayacağını ve mevcut iş gücünün bu değişimden kısa vadede zarar görmeyeceğini belirtti. Yapay zeka ile yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağını ve istihdamın çeşitleneceğini ekledi.
Federasyonun Yazılım Komitesi Başkanı İlker Yıldızak, yapay zekanın yazılımcılar için önemli avantajlar sağladığını, özellikle genç yazılımcıların araştırma sürelerini kısalttığını ve tecrübeli yazılımcıların zaman alan işlerini hızlandırdığını ifade etti.