Dünyada her yıl ne kadar gıda israf ediliyor?

Dünya genelinde resmi rakamlara göre yılda 931 milyon ton gıda çöpe gittiği belirtilirken tahminler iki katı olduğu yönünde. Üretilenlerin yüzde 17'si çöpte, 596 milyon tonu evlerde olduğunu söyleyen bilim insanları, gereğinden fazla yapılan gıda alışverişi sonucunda çöpe atılan gıda oranının ise yüzde 77,2 olarak belirtiyor. Rusya 33 kg'lık israf miktarıyla dünyanın en tasarruflu ülkelerinin başında gelirken, Türkiye hazırlanan rapora göre en çok gıda israfı edilen ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor.

1 yılda yapılan toplam ekmek israfı kaç kg?

Dünya geneli olarak en çok israf ettiğimiz gıda olan ekmek, temel ihtiyaçlarımızın başında yer alıyor. 700 milyona yakın insan açlıkla mücadele ederken aynı zamanda bu kadar ekmek israfında bulunulması hayrete düşürüyor.

Dünya geneli israf ettiğimiz ekmek yılda 542 bin ton(542.455 ton) buda günlük 1.500 ton ekmeğe tekabül etmektedir. Kişi başı israf ettiğimiz ekmeği hesaplayacak olursak günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adet, kişi başı günlük ekmek israfının 20 gr. olduğu açıklanmıştır.

Türkiye'de ekmek israfı var mı?

Dışişleri Bakanlığı: Almanya'daki yangında 2 vatandaşımız hayatını kaybetti Dışişleri Bakanlığı: Almanya'daki yangında 2 vatandaşımız hayatını kaybetti

Ekmek, domino taşı olarak düşünülürse israf sadece ekmekle kalmıyor beraberinde başta buğday olmakla beraber su, toprak, tohum, enerji ve iş gücü gibi faktörlerde israf edilmiş oluyor. Türkiye’de ekmek israfı var mı? Ülkemizde bir yılda sadece ekmek israfından kaynaklı 542 bin ton buğday israf edildiği açıklanmıştır. Araştırmalara göre en çok ekmek israfı yapılan işletmelerin başında yüzde 3,1 oranla fırınlar gelirken lokanta, otel ve benzeri yerlerde 3.1 , kurum yemekhanelerinde yüzde 2.7 , öğrenci yemekhanelerinde yüzde 7.1 , hanelerde ise yüzde 2.9 olduğu açıklandı.

Türkiye’de günde kaç ekmek israf ediliyor?

Türkiye için yapılan araştırmada her gün israf edilen ekmek miktarının adet olarak 4,9 milyon olduğu, günlük ekmek tüketiminin 319 gr. olduğu bilinirken günlük kişi başı ekmek israfının ise 20 gr. olduğu ortaya çıkmıştır. Ülke geneli ekmek israf oranı ise (toplam üretimin yüzdesi olarak) yüzde 5,9 olduğu biliniyor.

Ekmeği israf edersek ne olur?

Daha öncede belirtildiği gibi ekmek domino taşı görevini görmektedir. Her israf ettiğimiz ekmek başka faktörleri de etkilemektedir.  Ekmek israfıyla birlikte su, toprak, gübre, tohum, enerji, işgücü, emek, zaman da israf edilmektedir. İsraf edilen ekmek küresel ısınmaya neden olan sera gazı salınımının artmasına ve her yıl milyarlarca litre suyun boşa harcanmasına neden olmaktadır.

500 okul, 80 hastane inşa edilebilir

Ekmek israfının beraberinde sadece manevi sorunlar getirmemekle birlikte maddi olaraktan zararları vardır. Basit gibi görülen bu zarar aslında birçok önemli sorunlar getiriyor. Ekmek tüketimi günlük 319 gr. Olurken ekmek israfı ise günlük 20 gr. (19.9 gr.)'dır.  Ekmek israfının ülkemize ekonomik yükünü inceleyecek olursak ekmeğin kg fiyatından (2,80 TL/kg) hareketle yıllık 1,546 milyar TL civarında olup bu parayla 500 okul, 80 hastane inşa edilebilmektedir.

Ekmek israfına neden olan etkenler nelerdir?

Her sorunun bir sebebi elbet vardır. Peki bu kadar ekmek israfının sebebi nelerdir? Neden bu kadar ekmek her gün çöpe gidiyor? Araştırmalara göre ekmeğin çöpe gitme sebepleri şu şekilde sıralanmıştır:

1.      Fırınlarda ekmeğin fazla üretilmesi,

2.      Toplu yemek yenen yerlerde ve hanelerde ihtiyaçtan fazla ekmek alınması,

3.      Bayatlayan ya da artan ekmeğin uygun şekilde değerlendirme yöntemlerinin bilinmemesi,

4.      Rekabetin artması

5.      5. İnsanların sıcak ekmek tercihi etmeleri ve bunu en yakın satış noktasından temin etmek istemeleri, dolayısıyla her mahallede en az 1 fırının olmasına neden olabilmesi,

6.      Fırınlardaki ürün çeşitliliğinin artması, gün içinde satılmayıp artan ekmek oranının yükselmesine neden olması,

7.      Ekmeğin uygun şekilde muhafaza edilmemesi, dolayısıyla daha tüketilmeden bayatlaması

8.      Tüketim alışkanlığı, (hanelerde ekmeğin bölerek kullanılması, dilimlenerek kullanılmasına göre daha fazla israf olmasına neden olmaktadır.)

9.      Kişilerin ihtiyaçtan fazla ekmek alma eğilimi,

10.   Toplu tüketim yerlerinde ihtiyaçtan fazla ekmek servis edilmesi.

Ekmek israfının önlenmesi için neler yapılır?

 Her sorunun bir nedeni olduğu gibi bir çözümü de bulunmaktadır. Günlük 20 gr. israf ettiğimiz ekmeğin çöpe gitmesini önlemek için uzmanlar ne yapılması gerektiğine dair çeşitli tavsiyelerde bulunuyor. Ekmek israfının minimum düzeye indirebileceğimiz öneriler şu şekildedir:

· Planlayarak üretmeli

 · İhtiyaç kadar almalı

· Dilimleyerek servis yapmalı

 · Gününde tüketilecekse poşette muhafaza etmeli

· Uzun sürede tüketilecekse buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalı

 · Bayatlamışsa değerlendirilmeli (yemek ve tatlı yapımında kullanılabilir).

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: Kübra Topal