Türk savunma sanayisi, son dönemde Körfez ülkelerindeki ihracat başarılarına bir yenisini daha ekledi. Katar Deniz Kuvvetleri, Türkiye’den 2 yüksek hızlı hücumbot almak için sözleşme imzaladı.

  1. Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı’nda (DIMDEX 2024) gerçekleşen imza törenine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de şahitlik etti. Sözleşmeye, DEARSAN adına Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ve Katar Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah bin Hassan Al Sulaiti imza attı.

Türk şirketlerinin ürünleriyle donatılacak

50 metre uzunluğundaki yüksek hızlı hücumbotlar, asimetrik harp, devriye, bölgesel suların korunması, deniz korsanlığı ile mücadele, keşif ve gözetleme, arama ve kurtarma, afet yardım operasyonları, sınır kontrolü, üs ve liman güvenliği gibi görevlerde kullanılacak. Gemilerde, 3 su jeti bulunacak, su üstü harbi, hava savunma harbi ve asimetrik harp için çeşitli silah sistemleri yer alacak.

DEARSAN İş Geliştirme Müdürü Erkan Yeniçeri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar Deniz Kuvvetleri ile yaklaşık 6 yıldır sürdürdükleri iş geliştirme sürecini başarıyla tamamladıklarını söyledi. Yeniçeri, proje kapsamında 2 hücumbotun yanı sıra ileride farklı konfigürasyonlara sahip 3 gemi daha teslim edeceklerini belirtti.

Yeniçeri, gemilerin üzerindeki silah ve sensör sistemlerinin tamamına yakınının Türk şirketleri tarafından sağlanacağını bildirdi. Yeniçeri, şu bilgileri verdi:

Bakan Uraloğlu: META Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Instagram saat 21:30'da yeniden erişime açılacak Bakan Uraloğlu: META Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Instagram saat 21:30'da yeniden erişime açılacak

“ASELSAN’ın sensör ve silahları ile Roketsan füze sistemlerini bu gemilerin üzerine yerleştirmiş olacağız. Böylelikle Türk savunma sanayisi Katar’da büyük bir atılımı gerçekleştirecek. Baş topu olarak İtalya’nın Leonardo firmasının 40 milimetre topu, ana silah olarak su üstü tehditlere karşı Roketsan’ın ÇAKIR füzesi, hava hedeflerine karşı Roketsan’ın SUNGUR füzesi, ASELSAN’ın 3 boyutlu arama radarı MAR-D, ASELSAN’ın AHTAPOT elektro-optik dayrektörü kullanılacak. İlaveten 2 tane stabilize 12,7 milimetre makineli tüfek, çaf ve dekoy sistemleri bulunuyor gemide. Geminin gövdesi çelikten, üst binası ise alüminyum alaşımından inşa edilecek. Geminin maksimum süratinin 36 deniz milinden daha fazla olmasını hedefliyoruz. Ekonomik süratte de geminin menzilinin 1000 deniz mili olması hedefleniyor. Geminin 33 personeli olacak. Katar Deniz Kuvvetlerine bu başlangıçla birlikte hücumbot gemilerde çok modern ve sensör ve silahlarının tamamına yakını Türk savunma sanayisi ürünlerinden oluşan 2 önemli platformu kazandırmış olacağız.”

İlk gemi 39 ayda teslim edilecek

Yeniçeri, gemilerin inşa sürecinin ön dizayn ve kritik dizayn çalışmalarıyla devam edeceğini dile getirdi. Yeniçeri, ilk sac kesimini 8 ay sonra yapmayı hedeflediklerini, gemilerden ilkini 39, ikincisini 42. ayda teslim etmeyi planladıklarını kaydetti.

Katar Deniz Kuvvetleri, Türk tersaneleri tarafından üretilen bot ve gemileri etkin şekilde kullanıyor. Katar, daha önce de Türkiye’den 6 adet hücumbot, 2 adet karakol botu, 2 adet eğitim botu, 1 adet amfibi gemi, 1 adet lojistik destek gemisi, 1 adet deniz karakolu gemisi ve 1 adet denizaltı kurtarma gemisi sipariş etmişti.

Kaynak: AA