Bursa'da faaliyet gösteren bir bilişim firması, robotik kodlama eğitim materyali olarak ürettiği "Cuma"yı, yetişkin insan boyutunda, konuşabilen ve öğrenebilen bir asistana dönüştürme çalışmalarına hız verdi. Robot, yapay zeka teknolojisi ile donatılarak yeni yetenekler kazanacak.

Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bilişim firması, Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile işbirliği yaparak "Cuma"nın dönüşüm sürecini başlattı. Robotik kodlama eğitim materyali olarak tasarlanan "Cuma", şimdi yapay zeka ile donatılarak daha yetenekli bir asistana dönüşüyor.

İkinci aşama çalışmalarında, "Cuma"ya görüntü işleme, dil çözümleme ve duygu analizi gibi yetenekler kazandırılacak. Bu sayede robot, çevresini algılayabilecek, insanların ifadelerini anlayabilecek ve sorularına cevap verebilecek düzeye gelecek.

Firmanın sahibi Adem Aksu, projenin son aşamasında "Cuma"yı 1,80 metre boyunda, yürüyen, konuşan bir biyonik fiziksel asistana dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Robot, sağlık, eğitim ve güvenlik sektörlerinde kullanılmak üzere tasarlanıyor.

BUÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murtaza Cicioğlu, projenin üniversite-sanayi işbirliğine güzel bir örnek olduğunu vurgulayarak, robotun geliştirilmesinde yer aldıklarını ifade etti. Ayrıca, etik ilkelere de önem verdiklerini ve robotun Türk kullanıcılarının ihtiyaçlarına uygun olacağını belirtti.

Bakan Uraloğlu: META Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Instagram saat 21:30'da yeniden erişime açılacak Bakan Uraloğlu: META Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Instagram saat 21:30'da yeniden erişime açılacak

Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, yapay zekanın hızla geliştiğini ve farklı sektörlerde kullanıldığını belirtti. "Cuma" gibi robotlar, gelecekte güvenlik sektöründe önemli bir rol oynayabilir ve diğer sektörlerde de yaygınlaşabilir.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı