VEKİL TANAL’DAN URFA REKLAMI VEKİL TANAL’DAN URFA REKLAMI

Türkiye’nin kutup araştırmalarındaki iddiasını sürdüren 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, İstanbul’dan başlayan 90 saatlik uzun yolculuğun sonunda Antarktika’ya ulaştı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen sefere katılan 20 Türk bilim insanı, 103 enlem güneye uzanan rotalarıyla 13 bin 800 kilometre yol kat etti. Türk bilim heyeti, 2 ton civarında teknik ekipmanla Antarktika King George Adası’na indi.

Türk Bilim Heyeti Antarktika’da Neler Yapacak?

Türk bilim heyeti, Antarktika’da 22 ayrı proje yürütecek. Bu projeler, yer bilimlerinden yaşam bilimlerine kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Türk bilim heyeti, mikroplastiklerden volkanik çalışmalara, yer bilimlerinden örnekler alınmasından giyilebilir teknolojilerin test edilmesine kadar birçok alanda araştırma yapacak. Türk bilim heyeti, ayrıca Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde geliştirilen ekipmanların da Antarktika koşullarında denenmesini sağlayacak.

Türk Bilim Heyetine Diğer Ülkelerden de Katılım Var

Türk bilim heyetine, bu yıl İspanya, Bulgaristan ve Amerika’dan da bilim insanları katılıyor. Türk bilim heyeti, ayrıca 2204-C TÜBİTAK Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasına başvuru yaparak birincilik kazanan 3 liseli öğrenciyi de yanında götürdü. Liseli öğrenciler, Antarktika’da bilim insanlarına dahil olarak projelerini burada hayata geçirecek.

Türk Bilim Heyeti Antarktika’da Ne Kadar Kalacak?

Türk bilim heyeti, Antarktika’da yaklaşık 1 ay sürecek bir çalışma programı yürütecek. Türk bilim heyeti, 62 Güney enleminden hareketle 68 Güney enlemine gidecek ve Horseshoe Adası ve etrafında çalışmalarını sürdürecek. Türk bilim heyeti, Antarktika’da yaptığı çalışmaları sosyal medya hesaplarından da paylaşacak.

Kaynak: AA