Türk basını, dijital dönüşümün önemli bir aşamasını başarıyla geçti ve resmi ilanların internet haber sitelerine yönlendirilmesi bu süreçte kritik bir rol oynadı. İlk 6 ayda, internet haber siteleri toplamda 401 milyon lira değerinde resmi ilan yayımladı.
İletişim, insanların birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen temel bir ihtiyaç olmuştur ve tarihsel olarak teknolojik gelişmeler bu ilişkinin şeklini değiştirmiştir. İnsanoğlu, mağara duvarlarına resimler çizmekten teknoloji temelli medya uygulamalarına kadar uzanan süreçte iletişim aracılığıyla tarihini kayda almış ve düşünce iklimine yön vermiştir. İletişim, teknolojik gelişmelerle birlikte her zaman değişime açık olmuş ve insanların farklı gereksinimlerine yanıt vermiştir.
İzmir’de yayın yapan www.gazeteyenigun.com.tr internet haber sitesinin imtiyaz sahibi Mesut Şimşek, şunları vurguladı;
“Hem bireyler hem de kurumsal yapılar konfor alanlarından çıkmakta zorlanır. Basın İlan Kurumu’nun dijital dönüşüme öncülük etmesi ve teşvik edici kararlar alması yerel basının üzerindeki ölü toprağını kaldırdı. Konfor alanlarından çıkmak zorunda kalan basın işletmeleri belki de yıllardır ilk defa ortak bir hedefe doğru koşmaya başladı. Bu koşuşun sebebi elbette ki hayatta kalma mücadelesi oldu. Dijital dönüşümün artık bir zorunluluk olduğunu kavrayan ve bu yolda başarıya odaklanan işletmeler 6 aylık meşakkatli bir süreci yaşadı. Bu değişim faaliyetlerinde önemli olan doğru kararlar alabilmek, ileriye yönelik adımları doğru yönde atabilmekti. Bu süreçte Basın İlan Kurumu önemli ve takdir toplayan bir çalışmayı başlatarak bölge bölge, kurum kurum tüm sektör temsilcileri ile iletişim kurdu, görüş aldı, fikir sordu. Bu ortak akıl oluşturma çabası kamusal yapılarda çok da denk geldiğimiz bir anlayış değildir. Haliyle bu ortaklaşma çabasının Basın İlan Kurumu’nun prestijini artırdığı kanaatindeyim.”
21. yüzyılda, insanlar zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde internet etrafında toplanmıştır. İnternet, tüm ağların birleştiği merkezi bir nokta olarak yaşamın her alanını yeniden şekillendirmiştir. Bu bağlamda, basın sektörü de internetin sağladığı olanakları kullanarak "yeni medya" olarak adlandırılan alana hızla geçmiştir. Bilgisayarlar, görsel-işitsel medya, telekomünikasyon ve diğer sektörlerin teknolojik ve ekonomik olarak birleşmesi, geleneksel medya ile dijital medya arasındaki ayrımı neredeyse ortadan kaldırmıştır.
Türk basını, dijital dönüşümünü başarıyla gerçekleştirerek ekonomik sürdürülebilirliği sağlamıştır. Basın sektörünün temsilcileri, bu dönüşümün kaçınılmaz bir gerçeklik olduğunu kabul etmişlerdir. Nitelikli gazetecilik yapan basın kuruluşları, diğerlerinden ayrışarak rekabeti artıracağına inanmaktadır.
Ankara’da yayın yapan www.gazeteilksayfa.com internet haber sitesinin imtiyaz sahibi İlhan Coşkun, şunları dedi;
“Basın İlan Kurumu, söz konusu düzenlemelerle dönüşüm sürecinde hayati bir rol üstlenmiştir. İnternet haber siteleri Basın Kartı Yönetmeliği kapsamına alınmış, çalışanlarına “gazeteci” kimliği verilmiştir. Artık haber sitelerinde çalışan arkadaşlarımız da Basın Kartı sahibi olabiliyor, resmen meslekten biri oluyor, Basın Kartı’nın imkânlarından faydalanabiliyor. Kazandırılan bu resmiyetle birlikte internet haberciliğinde ciddiyet ve sorumluluk bilinci artmıştır. İnternet haber sitelerine resmi ilan hakkı tanınmıştır. Bu hak, dijital dönüşüm sürecinde yer almak isteyip maddi imkânsızlıktan dolayı dönüşümünü gerçekleştiremeyen gazeteler için adeta can suyu olmuştur.”
Bu dönüşümde önemli bir rol oynayan kurumlardan biri de Basın İlan Kurumu'dur. 62 yıldır basın kuruluşlarını maddi olarak desteklemekle görevli olan bu kurum, dijital dönüşüm çalışmalarına katkıda bulunmuş ve mevzuat değişikliklerinin yapılmasında etkili olmuştur. Yerel basının dijital dönüşümü için önemli bir destek sağlamıştır.
Resmi ilanların internet haber sitelerine yönlendirilmesi, bu sitelere yeni bir gelir kaynağı sağlamış ve istihdamı artırmıştır. İnternet medyası çalışanları artık resmi olarak gazeteci kimliği taşıyabilmekte ve özlük haklarına sahip olmaktadır.
Kocaeli’de yayın yapan www.ozgurkocaeli.com.tr internet haber sitesinin genel yayın yönetmeni Adem Turgut, şunları ifade etti;
“Konvansiyonel bir yapıdan dönüşürken habercilik dilimizi internet haber sitelerinin pratikliğine ve diline kavuşturduk. Örnek olsun diye söylüyorum; bir kongreyi tek bir haberle aktarırken şimdi kongre ile eş zamanlı çok sayıda haber içeriğini internet sitemize giriyoruz. Kocaelispor maçlarını, maçın öncesini ve sonrasını ayrıntılı bir şekilde anlatarak çok sayıda haber ile okuyucularımıza aktarıyoruz. Dijital medyada kalite daha da artacak. Bence yapılan düzenlemelerin karşılığını 2 yıl sonra internet haber siteleri de bekleme sürelerini doldurup ilan almaya başladığında görmeye başlayacağız. 5 yıl gibi daha uzun bir vadede ise sektörümüz ciddi bir kurumsallaşma yaşayacak.”
Dijital dönüşüm, gazetecilerin iş yapış şekillerini de önemli ölçüde değiştirmiştir. Artık daha dinamik, çok yönlü ve hızlı bir şekilde gelişen olayları takip edebilen gazeteciler istihdam edilmektedir. Ayrıca, maliyetlerin daha düşük olduğu dijital medyaya yatırım yapma gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Trabzon’da yayın yapan www.günebakış.com.tr internet haber sitesinin imtiyaz sahibi Ali Öztürk, şunları söyledi;
“İnternet haber sitemizin ziyaretçi trafiğinin artırılması için habercilik ilkelerine bağlı kalarak, arama motorlarının tavsiye ettiği gibi okuyucu odaklı haber yapmayı her zaman ön planda tuttuk. Haber içeriklerimizi kullanıcının başka kaynaklara ihtiyaç duymadan tam anlamıyla aradığını bulacağı şekilde dizayn ettik. İçeriklerimizi video, resim, grafik öğelerini de kullanarak sürekli olarak besledik. Şiddet veya kan barındıran içeriklere izin vermeyerek hem arama motorlarının hem de okuyucunun takdirini kazandık. Sadece yerel kuralları değil, tüm dünyada kabul görmüş kuralları referans kabul ettik. Podcast benzeri tüm yeni gelişmeleri yayınlanan raporlardan takip ettik. Ve en önemlisi benzersiz içerik girdik. Her gün birçok özgün, benzersiz haber ürettik. İnsanların sosyal medyalarında haberlerimizi paylaşmaya teşvik ettik. Manipülatif trafik konusunda; arama motorlarını aldatmaya yönelik yapılan işlemlere en başından beri yüz vermedik. Biz biliyoruz ki manipülatif trafik hem kaliteyi hem markalaşmayı öldüren bir keyfiyettir.”
Manipüle edilmiş trafiklerle gelir elde etme girişimleri, sektörün en büyük açmazlarından biri olarak belirtilmektedir.
Sakarya’da yayın yapan www.medyabar.com internet haber sitesinin imtiyaz sahibi Zafer Tokuş, şunları belirtti;
“Sıcak haberleri ve gündemi takip ediyoruz. Sokaktayız. Vatandaşlardan gelen şikâyetlere, taleplere ve isteklere internet sitemizde sıkça yer veriyoruz. Sorunlarının, şikâyetlerinin dikkate alındığını görenler haberlerini sosyal medyada paylaşınca trafikte artıyor. Burada önemli olan sokağa inmek. Sokağın sesi olmak”
Basın İlan Kurumu, bu konuda çözüm arayışlarına katkı sağlamak amacıyla BİK Analitik yazılımını geliştirmiştir ve internet haber sitelerinin trafiklerini ölçmeye başlamıştır.