Dünya

Trump’ın yemin töreninden dünya basınında en çok konuşulanlar

ABD'nin 47'nci Başkanı olan Donald Trump'ın dünkü yemin törenindeki konuşmasında cinsiyet politikalarına yaptığı vurgu, teknoloji devlerinin yemin töreninde hazır bulunması, ABD’nin uluslararası sistemdeki yerini revize eden yürütme kararları ve Melania Trump’ın şapkası, sosyal medya ve dünya basınında geniş yankı buldu.

ABD Başkanı Trump’ın yemin töreninden yansımalar dünden bu yana sosyal medya platformları ve dış basının gündemini oluşturdu.

Al Jazeera: "Teknoloji oligarşisi" devrede

Trump’ın yemin töreninin başladığı St. John’s Kilisesi’nde X, Tesla ve SpaceX’in sahibi Elon Musk’ın yanı sıra, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Meta’nın İcra Kurulu Başkanı (CEO) Mark Zuckerberg, Apple’ın CEO’su Tim Cook ve Google’ın CEO’u Sundar Pichai ön sıralarda yerlerini aldı.

Teknoloji devlerinin bu görüntüsü sosyal medya ve dış basında geniş yankı bulurken, ABD’nin eski Demokrat siyasetçisi Bernie Sanders, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı değerlendirmede ‘’ Oligarşiden bahsetmeye başladığımda, birçok insan ne demek istediğimi anlamıyordu... Amerika'nın en zengin üç adamı, Trump’ın yemin töreninde onun arkasında oturduğunda, herkes milyarderler sınıfının artık hükümetimizi kontrol ettiğini anladı. Buna karşı mücadele etmeliyiz’’ ifadelerini kullandı.

Katar merkezli Al Jazeera, eleştirilere dikkat çektiği bir haberinde şu ifadelere yer verdi:

"Silikon Vadisi’nin Başkan'a olan yakınlığı, Trump’ın Kasım ayında yeniden seçilmesinden bu yana teknoloji oligarşisinin büyüyen tehdidine karşı uyarılarda bulunanların gözünden kaçmadı. Bazı eleştirmenler, yalnızca üç teknoloji devinin – Musk, Zuckerberg ve Bezos – toplam servetinin son on yılda neredeyse 1 trilyon dolara ulaştığını, buna karşın asgari ücretin 2009'dan beri değişmediğini vurguladı.’’

AFP: Musk’ın selamı Nazi selamına benzetildi

Elon Musk, Washington’daki Capital One Arena’da, Trump destekçilerinin toplandığı mitingde sahneye çıktı.

Trump’ı Beyaz Saray’a geri getirdikleri için kalabalığa teşekkür eden Musk, sağ eliyle kalbini işaret ettikten sonra kolunu avucu aşağı bakacak şekilde kalabalığa doğru uzattı ve ’Kalbim sizinle’’ dedi. Musk’ın bu hareketi, Fransa merkezli haber ajansı AFP dahil birçok medya kuruluşu ve sosyal medya platformunda "Nazi selamı"na benzemekle eleştirildi.

Musk eleştirilere X hesabından " 'Herkes Hitler oldu' saldırısı çok sıkıcı hale geldi’’ şeklinde yanıt verdi.

Musk’ın yemin töreni sırasında gözlerini ve boynunu sağa sola hareket ettirerek yaptığı hareketler ise sosyal medyada farklı yorumlara yol açtı. Bazıları Musk’ın ketamin kullandığını iddia ederken, Musk’ın kullandığı yüksek bir teknoloji ile gözünün önünde ekranlar açabildiğini ve bunları kaydırdığı ileri sürdü.

NYT: Melania Trump’ın şapkası yemin törenleri için alışılmışın dışında

ABD’nin yeni başkanının eşi Melania Trump’ın yemin töreninde taktığı gözlerini kapatan geniş lacivert şapka, hem sosyal medyada hem dış basında yemin töreniyle ilgili en çok konuşlan konular arasına girdi. ABD Başkanı’nın First Lady’i yanağından öpmekte şapka nedeniyle zorlandığı anlar sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşıldı.

ABD merkezli The New York Times, Melania Trump’ın şapkası ile ilgili şu analizi yazdı:

’’Daha önceki First Lady’ler Mamie Eisenhower, Nancy Reagan ve Jackie Kennedy gibi isimler de yemin törenlerinde şapka takmıştı. Ancak bu şapkalar genellikle First Lady’nin yüzünü gizlememek için tasarlanmış pillbox tarzındaydı. Buna karşılık, Trump’ın yemin töreni şapkası, gözlerini gölgeleyen geniş bir kenara sahipti. Ne düşündüğünü anlamak imkansızdı. (Ayrıca eşinin yanağına yaklaşmasını zorlaştırdı ve bazı kişiler tarafından Zorro’ya benzetildi.) Sıkıca iliklenmiş ceketi ve yüksek yakalı bluzuyla birlikte bu şapka, Trump’a gizemli ve ulaşılmaz bir hava kattı. Bu durum, genelde ailenin ülkenin yeni yüzü olarak halkın karşısına çıktığı yemin törenlerinde pek alışılmış bir şey değil.’’

CNN, Trump’ın yemin töreninin hemen ardından imzaladığı yürütme kararlarını eleştirdi

ABD’deki Demokrat Parti’ye yakınlığı ile bilinen CNN, Trump’ın ’’ABD politikalarını kökten değiştirebilecek ve uluslararası etkiler yaratabilecek agresif gündemini uygulamakta vakit kaybetmediğini’’ yazdı ve Trump’ın yemin ettikten sonra imzaladığı kararnamelere dikkat çekti. Trump’ın selefi Biden döneminde alınan çok sayıda kararı iptal etmesine ve özellikle de 6 Ocak olaylarından sorumlu tutulan tutukluları affetmesine dikkat çekildi. CNN Trump’ın Paris Anllaşması’ndan ABD’yi çekme kararına ilişkin şunları yazdı:

’’Başkan Donald Trump, ikinci döneminin ilk gününde, yaklaşık 200 ülkenin küresel ısınmayı sınırlamak için birlikte çalışmayı kabul ettiği uluslararası bir iklim değişikliği anlaşması olan Paris Anlaşması'ndan ABD'yi çekmek için kararlar imzaladı.

Gezegen ve insanlığın değişen iklime uyum sağlama kapasitesi ile iklimle ilgili felaketlerin artan maliyeti açısından riskler hiç bu kadar büyük olmamıştı. Gezegen, 2024 yılında Paris Anlaşması'nın kabul edildiği güne dayanan kritik bir eşiği — küresel ısınmada 1,5 santigrat dereceyi — aştı.’’

Le Monde: Donald Trump'ın ekibi tarihi bir kopuş gerçekleştirmeyi hedefliyor

Trump’ın göçmenlerin sınır dışı edilmesi, uluslararası anlaşmalardan çekilmesi gibi kararlarını eleştiren Fransa merkezli Le Monde "Donald Trump'ın ekibi tarihi bir kopuş gerçekleştirmeyi hedefliyor" başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi:

’’20 Ocak Pazartesi günü Beyaz Saray’a geri dönen Donald Trump, göçmenlik baskısı, agresif bir ticaret politikası ve federal ile uluslararası kurumların zayıflatılmasını içeren bir gündemi uygulamak için sadık takipçilerinden oluşan bir ekiple kendisini çevreledi.’’

Russia Today: İki cinsiyet temelli cinsiyet politikaları Trump döneminin önceliklerinden

Rusya merkezli Russia Today de Trump’ın yemininin ardından yaptığı konuşmada cinsiyet politikalarına yaptığı vurguyu başlığa çekti.

Türk basınının da dikkatini en çok çeken noktalardan olan "iki cinsiyet vurgusu" ABD medyasında, ABD’deki kendi kendine cinsiyet belirleme (Self-ID) ve cinsiyetsizlik akımlarına karşı atılmış bir adım olarak görülüyor. ABD medyası ve sosyal medyada yapılan bazı yorumlarda Trump’ın bu kararı ile LGBTi+ topluluklarını hedef almadığı, cinsiyeti belirleyen faktörün biyolojik cinsiyet tanımının esas alınması olduğu ifade ediliyor.

Trump’ın ikili cinsiyet sistemini yasalaştırmak ve beyan esaslı cinsiyeti ortadan kaldırmak imzaladığı "Kadınları Cinsiyet İdeolojisi Aşırıcılığından Koruma ve Biyolojik Gerçekleri Federal Hükümete Geri Kazandırma" başlıklı bir yürütme kararnamesinde kişilerin kendi cinsiyetini kendi belirlemesi ‘’Cis-kadın, cis-erkek’’ gibi biyolojik cinsiyeti gölgeleyen cinsiyet zamirlerinin kullanılmasının da önüne önüne geçiyor.

Russia Today, Trump’ın cinsiyet vurgusu ile ilgili haberinde bunun Trump döneminin önceliklerinden olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: "ABD’nin, ırk ve cinsiyeti toplumun ve özel hayatın her yönüne sokmaya çalışmak politikasını sona erdirmek üzere, diyerek, dün itibarıyla ABD hükümetinin politikasının ‘sadece iki erkek ve kadın olmak üzere iki cinsiyetli olduğunu’ olduğunu duyurdu.

Yeni Başkan, 'Renk körü ve liyakata dayalı bir toplum inşa edeceğiz' diyerek, Amerikalılara, hatta askeriye dahil olmak üzere, dayatılan ‘radikal siyasi teoriler ve toplumsal deneyleri’ reddetti.’’

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }