Topuk dikeni rahatsızlığı, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik benzeri, kalsiyum birikintisidir. Sıklıkla topuğun ön kısımlarında başlayan ve daha sonra diğer bölgeleri de etkisi altına alan bu rahatsızlıkta oluşan birikinti genellikle 0,5 cm boyutlarında olur. Bu nedenle de topuk dikeni çoğu zaman çıplak gözle görülemez. Tıpta “osteofit” olarak isimlendirilen bu rahatsızlığın tanımı da zordur.

Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlı stres, topuk dikeninin en yaygın belirtileri arasında yer alır. Kas ve bağ dokularında oluşan uzun süreli gerginlik ile ortaya çıkabilen topuk dikeni, iltihap giderici ilaçlar ve ortezler ile önlenmeye çalışılır. Bunun yanı sıra bitkisel tedavi yöntemleri de topuk dikeni rahatsızlığında başvurulan yollardan biridir. Özellikle de “kayınvalide dili” olarak bilinen bitki, topuk dikeni acısını dindirme başarısıyla bilinir. İşte detaylar…

TOPUK DİKENİ ACISINI HAFİFLETEN BİTKİ

kaynana-dili-6

Kayınvalide dili bitkisi, topuk dikeni acılarını dindiren özelliği ile bilinir. Bitkinin bu özelliğini, antienflamatuar içeriği sağlar. Bitki, topuk dikeni nedeniyle oluşan inflamasyonu azaltır ve ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca bu bitki doğal antibakteriyel bileşenleri sayesinde enfeksiyon riskini azaltır.

NASIL KULLANILIR?

Kayınvalide dili bitkisini bulmak oldukça kolay. Bitkinin yapraklarından birkaçını kesip, elde edilen özütü topuk bölgesine sürmek ve bölgeye hafifçe masaj yapmak, düzenli tekrarlar sonrasında ağrının dinmesine yardımcı olur. Ancak bu bitkinin herkeste aynı etkiyi göstermediği de biliniyor. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile bu tedavi yönteminin uygulanması öneriliyor.

RAHATSIZLIĞIN İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR

Kayınvalide bitkisi, topuk dikeni acısını hafifletme yöntemi olarak kullanılabilir. Doğal bir çözüm sunan bu bitki, ağrıların hafiflemesine yardımcı olmanın yanı sıra rahatsızlığın iyileşmesinde de rol oynayabilir. Düzenli uygulama, hafif masaj ile topuk dikeni acısından kurtulmak mümkün olabilir.

Bağırsaklar ile beyin arasında nasıl bir ilişki var? Bağırsaklar ile beyin arasında nasıl bir ilişki var?

Kaynak: (Haber Merkezi)