Ticaret Bakanlığı, yerli üreticilerin korunması ve istihdamın artırılması amacıyla yürürlükte olan 9 koruma tedbirinin geçen yıl yaklaşık 800 milyon dolarlık ithalata etki sağladığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, yerli üretimi ve istihdamı artırma hedeflerinin etkin şekilde uygulandığı vurgulandı.

Yerli üreticilerin ithalat kaynaklı dampingli veya menşe saptırmalı haksız rekabete karşı korunmasının, üretim hedefli politikaların en temel taşlarından biri olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin uluslararası dış ticaret kurallarına aykırı uygulamalara karşı ticaret politikası savunma araçları ile yerli üreticilerini koruyan ülkeler arasında yer aldığı belirtildi. Ayrıca, Türkiye'nin ithalatının büyük bir bölümünün ham madde ve yatırım malı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, anti-damping tedbirleri çerçevesinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun olarak toplam 204 tedbir alındığı ve halihazırda Türkiye'de 126 anti-damping ve anti-sübvansiyon tedbirinin yürürlükte olduğu bildirildi.

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi arttı Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi arttı

2022 yılında yaklaşık 4 milyar dolarlık ithalatın koruma tedbirlerine tabi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, 11 ülke menşeli 12 ürün grubunda soruşturmaların devam ettiği belirtildi. 9 koruma tedbirinin geçen yıl 800 milyon dolarlık ithalata etkide bulunduğu ve yerli üreticilerin korunarak istihdamın ve üretimin artırılmasının öncelik verilen hedefler olduğu ifade edildi.

Kaynak: (Haber Merkezi)