Güncel

Temizlemek kadar temiz tutmak da önemli

Uzmanlar, kişilerin kolaylıkla yeterli bir temizlik yapması için ve hijyenik koşullarda yaşaması için günün çok kısa belli anlarını, alanın toparlanmasına ayırmasını öneriyor.

Ev, ofis ve günümüzü geçirdiğimiz diğer yaşam alanları düzenli temizlenmeye ihtiyaç duyulan alanlardır. Bu alanların temizliği o alanı kullanan kişilerce veya profesyonel görevlilerce yapılsa da kullanılan malzemeler o temizliğin ömrünü, temiz geçirilen süreyi uzatabilir veya kısaltabilir.

Türkiye'deki bir temizlik firması, yaşam alanlarını temizlemek kadar temiz tutmak için önerilerde bulundu.

Buna göre hijyen sağlıklı bir hayat sürmek ve düzenli bir ev yaşamı için her birimizin hedeflediği ve olabildiğince de korumaya çalıştığı bir konu. Hijyenin olmadığı yerler insanları daha fazla probleme iterken küçük önlemler ve doğru ürün tercihleri ile yaşam alanlarının temizliği ve hijyenik hali korunabilir.

Günlük kısa rutinler işi kolaylaştırır

Haftanın belli günlerini temizliğe ayırmak veya günlük olarak parçalara bölerek temizlik yapmak bir tercihtir. Kişilerin kolaylıkla yeterli bir temizlik yapması için ve hijyenik koşullarda yaşaması için günün çok kısa belli anları alanın toparlanmasına ayrılabilir. Kişiler kendilerini yormayacak ve sıkılmayacakları kadar 15’er dakika ve günde birkaç kez olacak şekilde temizliğe vakit ayırdığında bir seferde yapılan temizlik günlerine nazaran daha az yorulabilir ve sık rutinlerle yapıldığı için de evin temizlik işleri biriktirilmeyerek daha uzun süreli temiz ve hijyenik hal sağlanabilir. Bu; sabah, öğlen ve akşam yatmadan önce gibi kişilerin tercihine göre değişen zaman dilimlerinde tekrarlanabilir. Bu kısa sürede mikrofiber ürünler olan mop ve bezler kullanmak daha hızlı ve kalıcı temizlik sağlayacaktır.

Temiz tutmak gündeme getirilmeli

Yaşam alanları her yaştan aile ferdinin, hatta misafirlerin birlikte kullandıkları çok fonksiyonlu alanlardır. Farklı kullanım şekillerine maruz kalınan bu alanların temiz tutulması adeta temizlenmesinden daha zordur. Bu sebeple aile fertleri ile düzenli konuşmalar yaparak herkesin yaşına uygun, evi temiz tutma sorumlulukları konuşulmalı. Yetişkinler hijyen konusunda daha fazla sorumluluk alırken, çocuklara uygun bir bez ile döktükleri şeylerin temizlenmesi veya dağınıklıkların toplanması öğretilebilir. Misafirler ev temizliğinde etkisiz gibi görünse de gelmeden önce yapılan hazırlıklar ve sonrasında yapılan toparlamalar özellikle mutfakta uzun saatlerin geçmesine sebep olur. Bu sebeple toparlamada yardımcı olmak isteyen misafirlere izin verilmeli ve öncesinde yapılan hazırlıklar sırasında aşırı çabaya girilmemelidir.

1 sefer, düzenlemeye ayrılmalı

Düzenleme dağınıklığın önüne geçilmesinde ve hem mutfak ürünleri hem de kıyafet gibi günlük kullanılan şeylerin kolayca bulunmasını kolaylaştırır. Bir şeyi ararken geçirilen süre ve o sırada kirlenen yerleri temizlemektense sınırlı bir vakit belirlenmeli ve düzenlenmeye ayrılmalı. Buzdolabı poşetleri ile belli gıda grupları düzenlenebilirken gıda dışında çekmece içi ürünlerin de toparlanması için kullanılabilir. Düzen olmadan düzenin korunması daha zor olduğu için düzenlemeye önem verilmeli ve devamında yerli yerinde tutmaya çalışmak tüm aile bireylerinin görevi olmalı.

Etkili ürünler temiz tutmaya da yardımcı

Temizliğe yardımcı hem kimyasal hem de kimyasal olmayan malzemeler kullanırken seçici davranmak işi kolaylaştıracak ve temizliğin kalıcılığını arttıracaktır. Oluklu süngerler, havlu paspaslar, yırtılmaya dayanıklı çöp torbaları temizlikte daha etkilidir ve kalıcı temizliğe yardımcıdır. 

Mahreç: Haber Merkezi

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }