Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ebru Özan Sanhal, gelişen teknolojinin mamografi cihazlarını daha az ağrılı hale getirdiğini ve kadınların bu hayati taramadan geçme konusundaki endişelerini azalttığını belirtti.

Meme kanseri, kadınlar arasında en sık rastlanan kanser türlerinden biri olup, erken tanı hayat kurtarıcı olabiliyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Özan Sanhal, meme kanserinin her 8 kadından birini etkileyebilecek kadar yaygın olduğunu vurgulayarak, erken tanı için düzenli mamografi taramalarının önemine dikkat çekti.

Yıllar boyunca, mamografi, birçok kadın için korkutucu bir deneyim olmuştur. Ancak, teknolojik gelişmeler sayesinde, mamografi cihazları gün geçtikçe daha konforlu hale geliyor. Sanhal, "Mamografi çektirmek eskiden kadınların korkulu rüyası gibiydi ancak teknoloji ilerledikçe yeni cihazlarda ağrı duygusu daha az. Hastalar için daha konforlu mamografi tetkikleri yapıyoruz, başarılı sonuçlar alıyoruz," diye konuştu.

Uzmanlardan uyarı: Çocuklara abur cubur tarzı yiyecekler yedirmeyin Uzmanlardan uyarı: Çocuklara abur cubur tarzı yiyecekler yedirmeyin

Sanhal, 40 yaşından itibaren kadınların her yıl düzenli mamografi taraması yaptırması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınların daha erken yaşlarda tarama yaptırmaları tavsiye ediliyor. Avrupa'da mamografi taramalarının 50 yaşında başladığına işaret eden Sanhal, Türkiye'deki erken yaşta başlama önerisinin, ülkedeki meme kanseri vakalarının daha erken yaşlarda görülmesiyle ilgili olduğunu ifade ediyor.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı