TCDD, TÜBİTAK RUTE işbirliğiyle hayata geçirilen Yerli ve Milli OTMİ Geliştirme Projesi kapsamında, demiryolu hatlarında güvenli ve verimli işletmeciliği sağlamayı amaçlıyor. Proje kapsamında OTMİ'nin 29 noktaya hızlı bir şekilde kurulması hedefleniyor. Bu otomatik tren muayene istasyonu, tren hatlarında güvenlik ve bakım süreçlerini daha etkin ve otomatik bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor.
Deprem ve Sel Uyarı Sistemleri İle Yolcuların Güvenliği Artırılıyor
Demiryollarında doğal afetlere karşı alınan tedbirler kapsamında, yüksek hızlı tren (YHT) ve hızlı tren (HT) hatlarına deprem erken uyarı sistemleri kuruluyor. Bu sistemler, olası depremlere karşı yolcuların olumsuz etkilerden korunmasını sağlamayı hedefliyor. Aynı zamanda, demiryolu viyadüklerine yerleştirilen rüzgar sensörleri ve nokta istasyonlar aracılığıyla meteorolojik veriler anlık olarak takip edilerek, sel riskine karşı da önlemler alınıyor.
Dijital kontrol ve denetim sistemleri, akıllı sensörlerden gelen verileri kullanarak güvenliği artırmayı amaçlıyor. Yüksek hızlı tren hatları, şehir içi hatları ve hemzemin geçitler, kapalı devre televizyon (CCTV) sistemleri ile sürekli olarak izleniyor. Bu sistemler, güvenlik kameraları aracılığıyla anlık olarak denetim sağlayarak olası aksaklıklara hızlı müdahale imkanı sunuyor.
Milli Sinyalizasyon Sistemi ile Güvenli ve Etkin Ulaşım
TCDD'nin BİLGEM ile işbirliğiyle geliştirdiği Milli Sinyalizasyon Sistemi, demiryolu hatlarında yaygınlaşıyor. Bu proje kapsamında, 1157 kilometrelik hat üzerinde milli sinyalizasyon çalışmaları yapılıyor. Milli Sinyalizasyon Sistemi, demiryolu yönetimini, komuta ve koordinasyonu güçlendirmeyi, otomasyon ve sensör verilerini tek bir merkezden izlemeyi hedefliyor.