Örgütün iki ayda bir yayınladığı rapora göre savaşın patlak vermesinden bu yana 2.2 milyondan fazla insan başka ülkelere kaçarken, yaklaşık 7.8 milyon kişi de ülke içinde yerinden edildi.
Diğer 2.8 milyon kişi ise ülkede daha önce yaşanan çatışmalar nedeniyle zaten yerinden edilmiş durumda.
Uluslararası Göç Örgütü, yaklaşık 50 milyonluk nüfusun yarısının açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu ve dünyadaki diğer tüm ülkelerden daha fazla insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Geçtiğimiz ay üç BM kuruluşu, Sudan'daki gıda güvenliğine ilişkin endişe verici yeni tahminlerde bulunarak ülkenin 2000'li yılların başındaki Darfur krizinden bu yana görülmemiş bir “yıkıcı kıtlık felaketiyle” karşı karşıya olduğunu söyledi.
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Programı (WFP), bir yılı aşkın süredir ülkeyi kasıp kavuran savaş nedeniyle gıda güvenliği çökerken Sudan halkının, özellikle de çocukların durumunun hızla kötüleştiği uyarısında bulundu.
Yaklaşık 25,6 milyon kişi yüksek düzeyde akut açlık yaşayan Sudan'da, savaştan etkilenen nüfusunun yarısı için bu oran, kendilerini ve ailelerini beslemek için her gün mücadele etmek zorunda oldukları anlamına geliyor.
BM kuruluşlarına göre, 2004 yılında Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasının (IFSC) oluşturulmasından bu yana ilk kez, Sudan'ın felaket koşullarına (IFSC Aşama 5) ulaştığı bildirildi.