Staj ve çıraklık mağdurları, emeklilikte yaşadıkları sorunların çözümü için umutla bekliyor. Meslek liseleri ve staj yapılan üniversite bölümlerinden mezun olan kişiler, 1987 yılında çıkarılan 3308 sayılı kanunla sigorta başlangıcı yapmalarına rağmen emekli olamıyorlar. Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık yapan kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dökümlerinde işe başlangıçlarını görebiliyorlar. Ancak emeklilik için gerekli primlerin bu dönemlerde yatırılmaması nedeniyle, staj ve çıraklık yapılan süreler emeklilik hesaplamalarına dahil edilmiyor.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, stajyerlerle iş akdi yapılmadığını ve bu nedenle emeklilik primlerinin ödenmediğini belirtmiş, ancak çıraklık durumunun farklı olduğunu vurgulayarak çıraklık için çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Ancak henüz yeni bir düzenleme veya açıklama yapılmış değil.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanmayla başlangıcı bu tarih öncesine çekebilenler için emeklilik yolu açmıştı. Ancak staj ve çıraklık dönemlerinin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmemesi, bu kişiler için bir mağduriyete yol açıyor.

Mevcut düzenlemelere göre, staj ve çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor, ancak emeklilik için gerekli olan primler bu sürelerde yatırılmıyor. Bu nedenle staj ve çıraklık dönemleri, emeklilik hesaplamalarında genellikle sayılmıyor.

Aşkın Genç’ten, Bakan Şimşek’e tepki Aşkın Genç’ten, Bakan Şimşek’e tepki

Ancak bu konuda iki istisna bulunuyor:

  1. Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabilirler.

  2. Staj yapmış anneler, staj veya çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabilirler.

Kaynak: (Haber Merkezi)