Tedbirler alınmazsa sıcak hava sağlığımızı olumsuz etkiler. Sıcağa uygun kıyafetler giymeliyiz. Gün ışığı arttığından uyku düzenimize dikkat etmeliyiz. Kısa geceler bizleri uykusuz bırakırsa dikkatimiz, tansiyonumuz, bağışıklığımız olumsuz etkilenir. Yemek öğünlerimiz, öğün miktarları ve içerikleri önemlidir. Meyve yoğun beslenme, sıcağa bağlı az miktarda yemek yeme kan glikoz dengemizi olumsuz etkileyebilir. Solunum, Ruh ve Sinir Sistemi, Kalp damar ve  Sindirim sistemi hastalıkları sıcaklardan olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle kullanılan ilaçlar sıcaklarda doz ayarlanması gerektirebilir. Özellikle tansiyon düşürme için ilaç kullanan hastalar doktorlarından ilaçlarını yeniden düzenlenmesini isteyebilir.

Sıcak havalarda hangi hastalıklar daha fazla görülür ?

Özellikle sıvı ve tuz kaybı halsizlik, bitkinlik, bulantı, kusma , baş dönmesi, fenalık hissi gibi şikayetlere neden olur. Sıcak basması, güneş çarpması gibi durumlar söz konusu olabilir. Enfeksiyon hastalıkları, Klima hastalıkları, Meslek Hastalıkları sık görülebilir.

İshal, mide bulantısı ve kusma neden olur? Sıcak havaların etkisi nedir ?

Sıcak havalarda çeşitli nedenlerle halsizlik, bulantı, kusma ve ishal olur. Öncelikle terlemeye bağlı su kaybı artar. Kan tuzları başta Sodyum ve Potasyum olmak üzere olumsuz etkilenir. Yeterince su içmez, maden suyu başta olmak üzere kan tuz dengesini olumlu etkileyecek sıvılar tüketmez isek tansiyon düşer. Bulantı, kusma olabilir. Meyve yoğun beslenme, sebze ve meyveleri yeterince temizlemeden tüketmekte bağırsak düzensizliklerine, alerjilere, tarım ilaçlarına bağlı bulantı, kusma ve ishale neden olabilir. Serinlemek için sık kullanılan buzlar kirli su kaynaklarından elde edilmişse bulantı, kusma, ishal nedeni olur. Klima, vantilatör gibi hava değişimine maruz kalmaya bağlı sorunlarda sık görülür. Beyin dolaşımının sıcak çarpması veya Güneş Çarpması gibi durumlarda olumsuz etkilenmesine bağlı bulantı kusmalarda gelişebilir.  Sıcak havalarda başta gıda zehirlenmeleri olmak üzere yaz virüs ve bakterileri gibi enfeksiyonlar sık görülür. Bunlarda bulantı kusma ishal nedenidir.

İshal, mide bulantısı ve kusmaya karşı önlemler nelerdir?

Öncelikle terleme ile kaybettiğimiz su, tuz doğal kaynaklarla yerine konmalı İdrar rengimiz açık sarı olacak kadar su tüketmeliyiz. Günde 2 şişe maden suyu tüketimi yapılabilmeli. Sebze ve meyveleri iyice yıkamalıyız. Sıcakta dış ortamda beklemiş yiyecekleri tüketmemeliyiz. Buz tüketimine dikkat etmeli soğuk içecek tüketimini abartmamalıyız. Soğuk içecekler terlemenizi arttırabilir. Klima ve Ventilatör kullanımına dikkat etmeliyiz. Dış ortamla havalandırılan ortam ısı farkı 6 dereceyi geçmemeli. Sıcak ve güneş maruziyeti kişiye göre değişmekle beraber yarım saati geçmemeli. Şikayetler 24 saati geçmesine rağmen düzelmiyorsa, gittikçe artıyorsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.

Masa başı çalışanlar için 8 beslenme önerisi! Masa başı çalışanlar için 8 beslenme önerisi!

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: İbrahim Halil İnce