Geçtiğimiz aylarda, IMEI kayıt ücretlerine zam yapılmıştı. Alınan karar doğrultusunda, vatandaşlar artık yurt dışından alınan cep telefonlarının IMEI kayıt işlemleri için 20.000 TL ödemek zorunda. Ayrıca bu tutarın 2024 yılı itibariyle bir kez daha artması bekleniyor. Bu ücreti fazla bulan vatandaşları ağına düşürmek isteyen dolandırıcıların da yeni yöntemi ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi’nden Aleyna Sevim’in haberine göre yurt dışından getirilen ve Türkiye’de kullanılacak olan telefonlar için “elektronik kimlik bilgisi” zorunluluğu bulunuyor. Yani mobiz cihaz kodu IMEI kaydının yapılması gerekiyor. Bu kayıt, cihaz Türkiye’ye girdikten sonraki 120 gün içinde yaptırılıyor. Aksi durumda 120 gün sonra cihaz iletişime kapatılıyor. Kayıt için de 20.000 TL ödenmesi gerekiyor. Ancak dolandırıcılar, bu noktada vatandaşları tuzağına düşürmeye çalışıyor. İşte detaylar…

YENİ TUZAKLARI ORTAYA ÇIKTI

imei-klonlama-devri-bitti-yeni-donem-resmen-basliyor-1-yil-icinde_2b1c7b2

Bazı dolandırıcıların, IMEI kaydını çok daha ucuz ücretlere yapabileceklerini iddia ederek bazı vatandaşları mağdur ettikleri ortaya çıktı. Instagram üzerinde sayısı hızla artan bazı hesaplarda, GSM kullanıcı adları ile hesap açarak reklam veren birçok kişi, bu yöntemle kurbanlarını tuzağa düşürmeye çalışıyor.

HESAPLARA PARA YATIRILMASINI İSTİYORLAR

Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Bolsonaro ve 36 kişi darbe girişimiyle suçlandı Brezilya'nın eski Devlet Başkanı Bolsonaro ve 36 kişi darbe girişimiyle suçlandı

O sayfalardan birinde dolandırıcıların, kullanıcılara “süresiz IMEI kaydı” vaadinde bulunduğu ve bu işlemi çok ucuza yapabileceklerini belirttiği tespit edildi. Ayrıca dolandırıcılar bu yöntemde kişinin sadece TC kimlik numarası ile IMEI numarasının yeterli olduğunu iddia ediyor. Daha sonraki adımda dolandırıcılar bir banka hesabı vererek buradan para alıyor ve sonrasında sistemden işlemin başlatılacağını söylüyor. Ancak parayı yatıranlar, dolandırıldığı ile kalıyor.

SAHTE GÖRSELLERE KANMAYIN

Dolandırıcılar, yüksek takipçili hesaplar ve profiller üzerinden fotoğraf, sistem görüntüleri, video, sözde müşteri memnuniyeti ile ilgili yorum ve mesajları paylaşarak gerçeklik algısı oluşturmaya ve güvenilir işletme imajı oluşturmaya çalışıyor. Vatandaşların bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olması gerekiyor.

Kaynak: MEHMET TAHİR TANRIKULU