Türkiye’de ve dünya genelinde artan parça ve otomobil fiyatları sonrasında birçok marka 2. el otomobillere yönelik adımlar atmaya başladı. Bu kapsamda Fransız otomotiv üreticisi Renault’dan sonra Stellanist Grubu da 2. el otomobil satışlarına yönelik bir sistem geliştirerek dikkatleri çekti. Gelen bu hamle ile birlikte fabrika çıkışlı 2. el dönemi hız kazanacak.
Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından aktarılan habere göre Renault markasının attığı “Refactory” sisteminden etkilenen Stellantis Grubu da “SUSTAINera” isimli bir proje geliştirdi ve bu proje kapsamında 2. el otomobil ve parça döngüsü oluşturmayı amaçlıyor. Renault tarafından geliştirilen Refactory sistemi ile karşılaştırıldığında, Stellantis Grubu’nun işlerin boyutunu bir miktar daha artırdığı görülüyor. İşte detaylar…
SİSTEM 4 ADIMDA ÇALIŞACAK
Stellantis Grubu, birçok otomobil markasını kapsayarak “SUSTAINera” isimli projesi kapsamında fabrika çıkışlı 2. el otomobil dönemine geçiyor. Buna göre Opel, Peugeot, Jeep, Alfa Romeo, Fiat, Citroen gibi markaları elinde bulunduran grup, 40 milyon Euro yatırım ile Torino’da bulunan 73 bin metrekarelik Mirafiori tesinin “SUSTAINera” ismi ile döngüsel ekonomi merkezi haline getiriyor.
Bu merkezde marka, yeniden üretim (reman), onarım (repair), yeniden kullanım (reuse) ve geri dönüşüm (recycle) sistemlerinde stratejilerini hayata geçirecek.
Kurulacak olan merkezde sistem 4 adımda işleyecek. İlk olarak mekanik ekipmanlar, yani batarya, motor, şanzımanlar vb. fabrikaya gelecek, daha sonra bu parçalar fabrikada kontrollü ve standartlara uygun şekilde temizlenerek sorunları tespit edilecek. Parçanın durumuna göre yeniden üretim veya onarım aşamasına geçilecek.
ORİJİNAL PARÇALAR İLE DEĞİŞİM VE TAMİR YAPILACAK
Sonraki adımlarda ise araçlar kozmetik olarak incelenecek ve burada araçların dış gövdelerine bakılacak. Arızalar yine fabrika standartlarında düzeltilecek ve gerek duyulması halinde tamir işi yapılırken, doğrudan parça değişimi de yapılabilecek. Tüm bu adımlarda elbette orijinal parçalar kullanılacak.
Kozmetik inceleme adımı sonrasında araçlar hazır hale getirilerek satışa sunulacak. Bu adımın haricinde, kurtarılma imkanı olmayan araçların geri dönüşümü sağlanacak ve buradan başka otomobillerin yapımında kullanılabilecek malzemeler elde edilecek.