Şanlıurfa’da 14-15 Mart 2023 tarihlerinde meydana gelen yoğun yağışlar sonucu oluşan taşkınlar, hem yerleşim yerlerinde hem de tarım alanlarında büyük zarara yol açmıştı. Bu durumun tekrarlanmaması ve olası sel felaketlerinin can ve mal kaybına neden olmaması için kapsamlı taşkın kontrol projeleri hayata geçirildi.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Sırrın, Cavsak ve Karakoyun derelerinde başlattığı projelerle taşkın riskini minimuma indirmeyi hedefliyor. 2024 yılı itibarıyla yapımına başlanan çalışmalar, toplamda 66.5 km uzunluğunda betonarme U kanallar, yaya geçiş köprüleri, menfezler, sel kapanları ve tersip bentlerini kapsıyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projelerin tasarımında dayanıklılığın yanı sıra bölgenin ekolojik ve estetik ihtiyaçlarının da dikkate alındığını vurguladı.
PROJEDE NELER YAPILACAK?
Sırrın Deresi: 16.200 metre betonarme U kanal, 46 menfez, 15 yaya köprüsü, 1 sel kapanı.
Cavsak Deresi: 15.000 metre betonarme U kanal, 45 menfez, 10 çelik yaya köprüsü, 1 sel kapanı.
Karakoyun Deresi: 14.000 metre betonarme U kanal, 28 menfez, 20 yaya köprüsü, 12 tersip bendi, 2 sel kapanı.
Yan Dereler: 21.300 metre betonarme U kanal.
Mehmet Akif Balta, projelerde kullanılan kemer köprülerin geniş açıklıklı tasarlandığını, bu sayede sel sırasında sürüklenen eşyalar, ağaçlar ve kayaların akış yönünde sorun yaratmadan ilerleyebileceğini belirtti. Estetik korkuluklarla donatılan yapılar, bölgeye modern bir görünüm kazandıracak.
HEDEF: KALICI ÇÖZÜM
Balta, “Yaşanan sel felaketinin izlerini silmek ve gelecekte benzer afetlerin yol açabileceği zararları önlemek için zamanla yarışıyoruz. Taşkın kontrol projelerimizi en kısa sürede tamamlayarak Şanlıurfa’yı güvenli bir altyapıya kavuşturacağız” dedi.
Bu projelerle, Şanlıurfa’nın modern taşkın kontrol altyapısı sayesinde sel felaketlerine karşı daha dayanıklı hale gelmesi hedefleniyor.
Mahreç: Haber Merkezi