Şanlıurfa'nın zengin tarihine ışık tutan Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri, bölgedeki arkeolojik kazı alanlarının topografik haritasını çıkararak büyük bir bilimsel başarıya imza attılar. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşen bu önemli çalışmada, üniversitenin Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü akademisyenleri yer aldı.

Şanlıurfa'da trafik kazası: 1 ölü 3 yaralı Şanlıurfa'da trafik kazası: 1 ölü 3 yaralı

Sefertepe'deki Kazı Alanlarının Güvenliği Sağlandı

Bilim dünyası için büyük bir öneme sahip olan Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe, Sayburç, Yoğunburç, Gürcütepe ve Çakmaktepe gibi tarihi ören yerlerinin yer aldığı "Şanlıurfa İli Neolitik Çağ Araştırmaları: Taş Tepeler Projesi" kapsamında, Harran Üniversitesi ekipleri bölgedeki depremlerin arkeolojik kazı alanlarına etkisini inceledi. Elde edilen veriler, Sefertepe'deki arkeolojik kazıları olumsuz etkileyen herhangi bir yatay veya düşey kaymanın oluşmadığını gösterdi.

İnsansız Hava Araçları ile Yeni Keşifler

Ayrıca üniversitenin akademisyenleri, insansız hava araçları kullanarak yeni kazılacak alanların fotogrametrik modellerini oluşturdu ve topografik haritalarını hazırladı. Bu çalışmalar, bölgenin gizemli geçmişini aydınlatmada önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, şunları dedi;

 "Üniversitemiz bilim insanları, tarihi eserlerin dünya tarihine kazandırılması için büyük bir çaba sarf ediyorlar. Bu başarılı çalışmalarda yer alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" 

Şanlıurfa, farklı kültürleri ve tarihi zenginlikleriyle dünya medeniyetine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Harran Üniversitesi'nin bu çalışmalarıyla bölgenin tarihi daha da aydınlanacak ve dünya mirasına katkı sağlayacaktır.

Kaynak: MEHMET TAHİR TANRIKULU