Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Şanlıurfa’da bulunan ve her yıl binlerce turistin akın ettiği Mevlid-i Halil Camii ile ilgili resmi sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Şıldak, paylaşımında caminin tarihçesi ve önemine değindi. Şıldak, “Şanlıurfa’nın İnanç Merkezi Mevlid-i Halil Camii… Hz. İbrahim’in doğumuna atfedilen mağara yakınında bulunması sebebiyle ‘Kutlu Doğum’ anlamına gelen ‘Mevlid-i Halil Camii’ adıyla anılmaktadır.” dedi.
Caminin Bulunduğu Alan, Geçmişte Tapınak, Havra ve Kilise Olmuş
Şıldak, paylaşımında caminin bulunduğu alanın geçmişte farklı dinlere ait ibadethaneler olarak kullanıldığını da aktardı. Şıldak, “Caminin bulunduğu alanda geçmişte sırasıyla tapınak, havra ve kilise inşa edilmiş olduğu, son olarak 1523 yılında Muhammed Salih Paşa tarafından cami inşa edildiği bilinmektedir.” diye yazdı.
Cami Etrafında Zamanla Oda ve Yapılar Eklenmiş
Şıldak, paylaşımında caminin zamanla bir külliye haline geldiğini de vurguladı. Şıldak, “Cami etrafında zamanla eklenen oda ve yapılarıyla bir külliye halini almış olup, batı tarafına 1986 yılında büyük bir cami inşa edilmiştir. Dergah olarak da anılan bu cami ve çevresi en çok ziyaret edilen mekanlar arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
Caminin Yanındaki Mağaradan Çıkan Su, Zemzemden Sonra En Şifalı Su Sayılıyor
Şıldak, paylaşımında caminin yanındaki mağaranın da Hz. İbrahim’in doğduğu yer olarak kabul edildiğini ve mağaradan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su sayıldığını da belirtti. Şıldak, “Hz. İbrahim Peygamberin yanı başındaki mağarada doğduğuna inanıldığından, mağaradan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğu kabul edilmektedir. Halk tarafından Mevlid-i Halil Mağarası’ndan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğu kabul edilmektedir.” dedi.