Yenidoğan her bebek Yenidoğan İşitme Tarama Programı (YDİT) kapsamında tarama testlerinden geçmektedir. YDİT kapsamında yapılan testlerden kalan veya testten geçtiği halde Sağlık Bakanlığınca belirlenen risk faktörlerinden en az birine sahip olan bebekler referans merkezlerince değerlendirilmeye alınmaktadır.
Sağlık Bakanlığının ülke düzeyinde doğum yapılan tüm hastanelerde bebeğin doğduğu ilk anda uygulanabilen Yenidoğan İşitme Tarama Programı ilimizde aktif olarak Şanlıurfa EAH ve Harran Üniversitesi Hastanesi referans merkez olarak hizmet vermektedir. Toplum sağlığını etkileyen bu durum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından değerlendirilmiş ve önce saha araştırması yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucu ek referans merkezlerine ihtiyaç olduğu saptanmıştır. Bu kapsamda ilk olarak Mehmet Akif İnan EAH-Haliliye Ek Hizmet Bina’sında uygun bir alan işitme tarama referans merkezi olması için belirlenmiştir. Bu hastanemizde cihazların kurulumu tamamlanmış ve Mehmet Akif İnan EAH Referans Merkezi Haliliye Ek Hizmet Binası’nda hizmet vermeye başlamıştır. İşitme kaybı şüphesi barındıran bebekler ve işitme kaybı bulunup tanı alması gereken çocukların testleri artık Mehmet Akif İnan EAH Referans Merkezi’nde de yapılmaktadır. Randevu sürelerinin kısalmasıyla birlikte işitme kayıplı çocukların tanı ve tedavileri en hızlı şekilde yapılmaktadır.
Mehmet Akif İnan EAH uygulanmaya yeni başlanan klinik ABR (İşitsel Beyinsapı Davranımı) ve klinik otoakustik emisyon olarak adlandırılan testlerle ilgili İl Sağlık Müdürü Doç.Dr.Abdullah Solmaz , İşitme kayıplı çocukların tanı ve tedavi süreçlerinin hızlıca gerçekleşmesi için Şanlıurfa’ya 3. bir referans merkezi kurduk. Türkiye’de 43 ilde toplam 89 tane referans merkezi bulunuyor ve bunların 3 tanesi Şanlıurfa’da hizmet vermektedir. Yeni açılan referans merkezi ile birlikte Şanlıurfa Türkiye’de 5. sırada yer almaktadır. 4. ve 5. referans merkezi olarak Viranşehir ve Siverek’te de çok yakında hizmete başlanacaktır.
Doç.Dr.Abdullah Solmaz;Bölgenin yükünü önemli ölçüde azaltacak olan bu yeni merkeze hastalar tanı, tedavi ve bilgi edinme amaçlı başvurabilirler. Önemli olan sadece çocuğa işitme cihazı takılması değil, cihaz sonrası sürecinin sağlıklı yürütülebilmesidir. İşitme kayıplı çocukları bekleyen süreçler referans merkezlerinde ailelere anlatılmakta. Bu süreçte aile, çocuk, sağlık personeli ve eğitimcilerin ekip olarak çalışması gerektiği vurgulanmaktadır.
Bu testlerin hastaların doğal uykusunda yapılan elektrofizyolojik ölçümlerin yapıldığı ve bu ölçümlerin radyasyon tehlikesi içermediği, herhangi kesi işlemi gerekmediği ve hastaya hiçbir şekilde zararı bulunmadığı belirtildi.
Mahreç: Haber Merkezi