Türkiye'nin en büyük kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Nevşehir, Trabzon, Erzurum, Çanakkale, Gaziantep, Ankara, Konya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi 11 ilde düzenleneceği açıklanmıştı. Ancak tarihin ve kültürün başkenti olarak kabul edilen Şanlıurfa'nın bu festivale dahil edilmemesi büyük tepkilere neden oldu.
Şanlıurfa Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi. Saraç, bu durumu "kültürel cehalet" olarak nitelendirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Hikâye 2021'de başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kültür Yolu Festivalleri' adı altında bir proje duyurdu. Bu projede Anadolu'nun çeşitli şehirlerine yönelik festivaller düzenlenecekti. Ancak Şanlıurfa, bu projeye dahil edilmedi ve sesimiz çıkmadı. 2022'de Göbeklitepe Sergisi'nde Kültür ve Turizm Bakanı, Şanlıurfa'nın bu projede yer almadığını belirtti ve yine sesimiz çıkmadı. 2023'e geldik ve projenin uygulanma aşamasına gelindiğini yeni öğrendik veya öğreniyoruz. Kamuoyunun tepkilerini dile getirmek adına bu basın açıklamasını yapıyoruz. Gaziantep ve Diyarbakır gibi Güneydoğu şehirlerinin projeye dahil edilmesine itirazımız yok. Ancak Şanlıurfa ve Mardin gibi zengin kültüre, tarihe, mekâna sahip şehirlerin projeden dışlanması, bizim için 'kültürel cehalet' veya 'kültürel körlük' olarak nitelendirilebilir. Bu durum mantıklı bir açıklamayla izah edilemez, ancak siyasi baskının etkisi olabilir. Hatta bu komedinin bir başka yüzü de var: Turizm alanında başarılı bir bakanımız var, ancak 'kültür' bakanlığı sadece bir müsteşar yardımcılığına indirgenmiş durumda. Şanlıurfa, tarihle iç içe olan bir şehir ve bu projeye katılmaması siyasi olarak itiraz edilmedi veya itirazlar dikkate alınmadı. Bu durumu kınıyor ve gelecekteki projelerde Şanlıurfa'nın göz ardı edilmesine izin vermeyeceğimizi vurguluyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."
Şanlıurfa Kent Konseyi'nin bu tepkisi, kültürel zenginliği ve tarihiyle ön plana çıkan şehrin festivale dahil edilmemesine yönelik kamuoyundaki hassasiyeti yansıtıyor.