Şanlıurfa, bilim alanında birçok kâşif yetiştiren ve dünyanın ilk üniversitesinin yer aldığı tarihi bir şehir. Bu şehirde, gençlerin teknoloji çağında bilimle yakından ilgilenip, yeni bilim insanlarının yetişmesine büyük olanak sağlayacak bir proje hayata geçiyor: Şanlıurfa Bilim Merkezi.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün vizyonel projelerinden biri olan ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenen Şanlıurfa Bilim Merkezi, 51 bin 402 metrekare alan üzerine kuruldu. Projede kapalı alan 9 bin metrekare, peyzaj alanı ise 40 bin metrekare olacak şekilde tasarlandı. Dış cephe çalışmaları ve çevre düzenlemesi tamamlanan Bilim Merkezi’nin iç tefrişatı da büyük ölçüde bitirildi.
Bilimle Buluşma Noktası
Şanlıurfa Bilim Merkezi, farklı yaş gruplarından, farklı birikime sahip bireyleri bilimle buluşturmayı, deneysel ve uygulamalı etkinlikler ile bilim ve teknoloji alanında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bilim Merkezi, bireyleri denemeye ve keşfetmeye teşvik edecek. Gece ışıklandırmasıyla bambaşka bir görünüme kavuşan Bilim Merkezi, aynı zamanda şehrin yeni simgelerinden biri olacak.
Birçok Atölye ve Sergi
Şanlıurfa Bilim Merkezi’nde, bilime ilgisi olan bireylere sessiz ortamlarda, cam vitrinlerin ardında sergilenen, dokunulması yasak objelerden oluşan klasik müze kavramının aksine gezilebilir, denenebilir ve dinamik bir ortam sunulacak. Bilim Merkezi’nde matematik, ahşap ve tasarım, robotik ve kodlama, biyoloji ve kimya, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik), astronomi atölyeleri yer alacak. Ayrıca, Bilim Merkezi’nde sergi salonları, cafe-restoran, depolar, mescit, stem laboratuarları, dijital kütüphane, okuma odaları, konsantrasyon odası gibi alanlar da bulunacak.
Başkan Beyazgül: “Gençler Dünyayı Bu Merkezden Takip Edecek”
Şanlıurfa Bilim Merkezi’nde incelemelerde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, geleceğin bilim insanlarının Şanlıurfa Bilim Merkezi’nde yetişeceğini söyledi. Başkan Beyazgül, “Şanlıurfa Bilim Merkezi’mizdeki çalışmaları yerinde görmek üzere incelemeye geldik. Burası Şanlıurfa Bilim Merkezi’nin ‘Dünya’nın Altın Çağı’ diye adlandırılan bir döneme ait birtakım sergiler bulunmaktadır. İnşallah çocuklarımız, gençlerimiz buraya gelerek buradaki çalışmaları yakından görecekler. Bilim ve teknolojiyi yakından takip edecekler. Dizayn olarak gayet güzel tasarlandı. Çocuklarımızın ufkunu, vizyonunu açacak şekilde tasarlandı. Bilim Merkezi’miz zaman içerisinde birçok yenilikler eklenerek devam edecek. Şanlıurfa’nın Dünya’daki bilimi yakalaması, Türkiye’deki bilimin önüne geçmesi için Bilim Merkezi’ndeki arkadaşlarımız, gayretle çalışmaya devam ediyorlar. Tüm gelişmeleri yakından takip ediyorlar. İnşallah gençlerimiz de buradan dünyayı takip edecekler. Şanlıurfa geçmişte bilimin merkeziydi. Burası uzayın gözetlendiği, astronomi, matematik ve birçok bilimin doğuşu buradan olmuştur. İnşallah bundan sonra da gençlerimiz çalışmalarıyla bilime hizmet edeceklerdir. Şanlıurfa Bilim Merkezi’miz vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Okuldaki Eğitimleri Tamamlayıcı Nitelikte
Şanlıurfa Bilim Merkezi, okullar bölgesinde yer alması nedeniyle öğrencilerin uğrak mekânı haline gelecek. Bilim Merkezi, çocukların ve gençlerin okuldaki eğitimlerini tamamlayıcı nitelikte olacak. Küçük yaştaki ziyaretçilerin kendi başlarına karar verebilen ve sorumluluk sahibi bireyler olmalarına da katkı sunması bekleniyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün girişimleriyle kente kazandırılan ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında Şanlıurfa’da Zeytin Dalı Eğitim Kampüsü yakınlarında inşa edilen Bilim Merkezi çok yakında hizmete girecek.
Loading...