Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde düzenlenen 10. Gıda ve Yöresel Ürünler Fuarı'nda, zeytinyağının sağlık açısından taşıdığı önem vurgulandı. Hasan Hüseyin Başkan, 70'ten fazla zeytin çeşidi olduğunu belirterek, zeytinyağının insanlar için doğanın bir şifalı armağanı olduğunu açıkladı.

Yöresel Ürünler Fuarı Yoğun İlgi Gördü

Türkiye'nin birçok ilinden katılan çok sayıda firma, Şanlıurfa'da düzenlenen fuarda yöresel ürünlerini sergiledi. Bu etkinlik, zeytin ve zeytinyağı gibi doğal ürünlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Başkan, marketlerde satılan teneke zeytinlerin farklı işlemlerden geçtiğine dikkat çekerek, ev yapımı zeytinlerin tuzlu sudan çıktıktan sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Zeytin ağacı çeşitlerinin sayısının 70'i aştığını belirten Başkan, bu çeşitlerin içinde yemlik, sofralık ve yağlık türlerin bulunduğunu açıkladı.

Doğal ve Ev Yapımı Zeytinlerin Farkı

Başkan, marketlerde satılan zeytinlerin uzun ömürlü olması için bazı işlemlerden geçtiğini ancak kendi sattıkları zeytinlerin yüzde 90'ının ev yapımı doğal zeytin olduğunu belirtti. Bu zeytinlerin tuzlu suyla yapıldığını ve 15 gün içinde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Şanlıurfa’da yol kenarında araç lastiği değiştirenlere tır çarptı: 2 ölü, 1 yaralı Şanlıurfa’da yol kenarında araç lastiği değiştirenlere tır çarptı: 2 ölü, 1 yaralı

Zeytinyağının sağlık açısından büyük faydalar taşıdığını vurgulayan Başkan, Kur'an-ı Kerim'de de zeytin ve incirin üzerine yemin edildiğine dikkat çekti. Şanlıurfa'nın sıcak ikliminin zeytinyağı üretimi için ideal olduğunu söyleyen Başkan, zeytinyağının doğal ve sağlıklı bir şifa kaynağı olduğunu vurguladı.

Zeytinyağının Üretim Süreci

Zeytinyağının üretim sürecini anlatan Başkan, orijinal zeytinyağı elde etmek için 5 kilo zeytinden 1 kilo yağ çıkarılması gerektiğini açıkladı. Zeytinlerin toplandıktan sonra hızlı bir şekilde yağa çevrilmesi gerektiğini belirten Başkan, aksi takdirde zeytinlerin asit yapabileceğini ifade etti. Bu sürecin, zeytinyağının kalitesini belirlediğini söyledi.

Kaynak: (İLKHA)