Ekonomi̇

SALKONDER: Salça İhracatında Getirilen Kısıtlamaların Zararı

Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Başkanı Hakan Turan, salça ihracatına getirilen kısıtlamanın, ihracatçı firmaları yıllar boyunca kazandıkları pazarları kaybetme riskiyle karşı karşıya getirdiğini belirtti.

Salça, Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği (SALKONDER) Başkanı Hakan Turan, 

yaptığı açıklamada, kısıtlamanın, ihracatçı firmaların emek ve çaba ile kazandığı pazarları kaybetme tehlikesini beraberinde getirdiğini ifade etti. Bu durumun Türkiye'nin artan ihracat potansiyelinin de değerlendirilememesine neden olduğuna dikkat çekti.

Başkan Turan, "Firmalar, uzun yıllar boyunca büyük bir çaba ile elde ettikleri dış pazarları kaybetme lüksüne sahip değiller. Bu nedenle, uygulamanın tekrar gözden geçirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda 2023 sezonunda domates ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 45 artmasına rağmen kota limitinin neredeyse aynı kalmasının piyasada önemli sorunlara yol açabileceğine işaret eden Turan, bu durumun salçalık domates alım fiyatlarında önemli düşüşlere neden olabileceğini de belirtti.

Turan,

"2023 yılında Türkiye, salçalık domates ekim alanını 48 bin hektara çıkararak 2022 sezonuna kıyasla büyük bir artış gösterdi. Bu sezonun rekoltesi iç pazarı ve ihracatı karşılayacak düzeydedir. Ancak kısıtlama nedeniyle firmalar üretim kapasitesini düşük seviyelerde tutuyor. Bu durum, istihdamı olumsuz etkiliyor ve serbest piyasa fiyatları, sözleşme fiyatlarının altına düşüyor. Ürünler ya tarlada kalıyor ya da çiftçiler büyük zararla karşı karşıya kalıyor. Ayrıca Türkiye'nin artan ihracat potansiyeli de bu dönemde değerlendirilemiyor" 

SALKONDER Başkanı, salça ihracatına getirilen kısıtlamalar hakkında da görüşlerini paylaştı:

"Ağustos 2022-Temmuz 2023 dönemi için geçerli olan salça ihracatı kısıtlamasının kaldırılmasını beklerken, Türkiye toplamında yıllık 200 bin ton ihracat limiti açıklamasını üzüntüyle karşıladık. Geçmişteki kısıtlamalar yıllık kümülatif bazda değerlendirilirken, bu kez aylık kota belirlendi ve aylar arasında geçiş yapılamıyor. Firmalar, belirli bir ayda tanınan kota miktarını kullanamazsa hakları siliniyor. Kota dağıtım yönteminin adil olmadığını düşünüyoruz ve sektörü zarara uğratan bu uygulamanın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyoruz."

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }