Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan ölçümlere göre Mart, Nisan ve Mayıs ayları dünya çapında en sıcak aylar olurken, 2024 baharı da "şimdiye kadarki en sıcak bahar" olarak tarihe geçti. Türkiye'de ılık geçen kış ve baharın ardından haziran ayında birçok ilde hava sıcaklığı 40 dereceyi aşarken, bazı kentlerde de rekor sıcaklıklar ölçüldü.

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl 1-21 Haziran döneminde 84 orman yangını çıkarken, bu yıl aynı dönemde yaklaşık beş kat artışla 399 yangın kaydedildi. Geçen yıl bu dönemde 41 hektar ormanlık alan zarar görürken, bu yıl bu rakam 2 bin 548 hektara yükseldi. Ayrıca, orman dışı yangın sayısı da geçen yıl 155 iken bu yıl 551 oldu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'de özellikle Çanakkale'den Adana'ya kadar uzanan yangın tehlikesinin yüksek olduğu bir coğrafya bulunduğunu belirtti. Türkeş, son dönemlerde sıcak hava dalgalarının mayıs ve eylül aylarını da içine alacak şekilde genişlediğini ve haziranda temmuz ve ağustos sıcaklıklarının yaşandığını ifade etti.

Lübnan ordusu vatandaşlardan şüpheli çağrı cihazlarını bildirmelerini istedi Lübnan ordusu vatandaşlardan şüpheli çağrı cihazlarını bildirmelerini istedi

Sıcaklığın orman yangınları açısından olumsuzluk oluşturduğuna dikkati çeken Türkeş, şunları kaydetti:

"Giderek daha sıcak bir dünya, yağış rejiminin değişmesi, aynı şekilde giderek daha sıcak bir Türkiye, yazı kurak ve çok sıcak Akdeniz ikliminin egemen olduğu coğrafyanın genişleme eğilimi içinde olması, hava sıcaklıklarının giderek daha yüksek olması, ardışık sıcak hava dalgalarının sıklığının, süresinin, şiddetinin artması yaz kuraklığıyla da birleştiği zaman bütün bitki örtüsü, ormanlar, makiler, tarım alanları, meralar patlamaya hazır, büyük yangınlara elverişli yakıt deposu haline geliyor. Bugünlerde bu etkiyi haziranda görmeye başladık. Türkiye'de, yüksek yangın tehlikesini yaratan hava koşulları iklim değişikliğiyle birleştiğinde orman yangınları daha sık, daha büyük olma eğilimi içine giriyor." dedi.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı