"İyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz" "İyileşmenin etkisiyle son çeyrekte aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş bekliyoruz"

İnşaat sektörü hiç görülmemiş bir daralma yaşıyor. İşçi bulma konusunda zorluk yaşanan sektörde maaşlar aldı başını gitti. Bu şekilde bile vasıflı ya da vasıfsız işçi bulmak çok zorlaştı.

Konu ile alakalı açıklama yapan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Genel Sekreteri Kubilay Salihvatandaş, sektörde hem vasıfsız hem de vasıflı işçi bulmanın zorlaştığını ve maaşların yüzde 400 oranında artmasına rağmen işçi talebinin karşılanamadığını belirtti. İşte detaylar.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞÇİ SIKINTISI NEDENLERİ

1e0796f3131

İnşaat sektöründe işçi sıkıntısının birçok nedeni var. Bunlardan biri, sektördeki gençlerin üniversite eğitimi ve mühendislik mesleklerine yönelmesi. Bu durum, vasıflı işçi sayısının azalmasına yol açıyor. Bir diğer neden ise, yurtdışında çalışma imkanı bulan işçilerin Türkiye’deki işlerini bırakması. Döviz kuru avantajı ile yurtdışında daha yüksek maaş alan işçiler, yerel iş gücü piyasasından çekiliyor.

İnşaat sektöründe çalışmak isteyenler, İŞKUR’un web sitesi üzerinden iş ilanlarına ve personel alımlarına ulaşabilirler. İŞKUR, inşaat sektörüne yönelik farklı iş ilanları ve kriterleri sunuyor. İlgilenen kişiler, İŞKUR’un web sitesi üzerinden başvuru yapabilir ve sektördeki fırsatları değerlendirebilirler.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MAAŞLAR NE KADAR?

İnşaat sektöründe maaşlar, işçinin vasfına, işin niteliğine ve proje bütçesine göre değişiyor. Ancak genel olarak, sektörde maaşlar son bir yılda yüzde 400 oranında arttı. İNDER’in verdiği bilgilere göre, bir usta günlük 3000-3500 lira, bir çimento taşıyıcı ise günlük 1500-2000 lira arasında ücret alıyor. Bazı uzmanlaşmış pozisyonlarda ise maaşlar daha da yüksek olabiliyor. Örneğin, vinç operatörleri ayda 30 bin liradan fazla, iple erişim teknisyenleri ise 30 bin ile 80 bin lira arasında maaş alabiliyor.

Sektördeki bu durgunluğun inşaat yapımlarına engel olması sonucunda fiyatlarda artış olması bekleniyor. Yavaş üretilen binalar piyasada az sayıdaki binaları daha da değerli hale getirebilir.

Kaynak: MEHMET NEZİR ŞEKER