Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, siber saldırılar ve veri hırsızlıkları da artıyor. Bu durum, kullanıcıların güçlü ve benzersiz şifreler kullanma zorunluluğunu gündeme getiriyor. Birden fazla platformda şifre kullanma gerekliliği, kişileri kolay tahmin edilebilir veya tekrar eden şifreler kullanmaya itiyor.
Bu sorunların önüne geçmek amacıyla geliştirilen parola yöneticisi uygulamaları, her site ve hesap için farklı ve güvenli şifreler oluşturuyor.
Güvenlik uzmanı Emrullah Akdemir, bu karmaşık şifreleri üreten ve saklayan yazılımları kullanmanın güvenli bir seçenek olduğunu söyleyen Akdemir, "Bu yazılımları kullanmaları vatandaşlarımız için bir ekstra bir güvenlik katmanı olacaktır." dedi.
Parola yöneticilerinin verinin depolandığı yere göre bölündüğünü kaydeden Akdemir, verileri fiziksel olarak saklayan parola yöneticilerinin, verileri bulutta saklayan parola yöneticilerine göre daha güvenli olduğunu kaydetti.
Akdemir, şifre yöneticileri dahil her şifrenin 3 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Şifre belirlerken basit ve öngörülebilir unsurların kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Akdemir, "Doğum yılı, doğum yeri, 123456 gibi herkes tarafından tahmin edilebilir veriler kesinlikle parolalarınızda kullanılmamalıdır." dedi.
Sosyal medyanın kişiler hakkında bilgi kaynağı olduğunu kaydeden Akdemir, şifre tahminine imkan veren mesajların paylaşılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Ayrıca bir internet sitesine veya uygulamaya giriş yaparken elde edilen şifrenin başka bir yerde kullanılmaması gerektiğini kaydeden Akdemir, şöyle konuştu: "Kendinize özel bir algoritma kullanmalı ve üyeliklerinizin farklı parolalardan oluşmasına dikkat etmelisiniz. Bir hacker şifrenizi ele geçirdiğinde, bu şifreyi diğer hesaplarınızda da kullanıp kullanmadığınızı hızlıca kontrol eder." dedi.
Kurum çalışanlarının kişisel güvenlik tedbirlerinin artık takip edilmesi gerektiğini kaydeden Akdemir, Siber kullanımının önemine değindi.