Şanlıurfa'da, "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuk üretiminde bu yıl yaşanan düşük verim, üreticileri endişelendiriyor. Aynı zamanda girdi maliyetlerinin yükselmesi, pamuk üreticilerini zor bir durumda bırakıyor.

Pamuk üreticileri, bu yıl pamuk tarlalarının verim açısından beklentileri karşılamadığını ifade ediyorlar. Üstelik kullanılan ilaçların sinek sorununu çözemediğini ve girdi maliyetlerinin yüksek olmasının bu zorluğu daha da artırdığını belirtiyorlar.

Şanlıurfalı vatandaşların tek isteği bir çare bulunması! Şanlıurfalı vatandaşların tek isteği bir çare bulunması!

Mehmet Sait Yıldız, özel bir tarım şirketi genel koordinatörü olarak, üreticilerin girdi maliyetlerinin enflasyona bağlı olarak yükselmesinin üreticileri mutsuz ettiğini belirtti. Yıldız, şunları dedi;

"İlimizde yaklaşık 2 milyon dekar pamuk alanı bulunmaktadır ve bu alanın ekonomiye büyük katkı sağladığını görmekteyiz. Ancak, bu yüksek maliyetler ve düşük fiyatlarla satış yapılamaması üreticilerimizi memnun etmiyor. Pamuk üreticilerinin tarladaki emeklerinin daha fazla karşılık bulması için birçok kuruluşun destek vermesini bekliyoruz" 

c826ac77-26d7-4e51-8f6e-c756dd7e3ccc

Mehmet Sait Yıldız

Verimlerin geçen seneye göre düşük olduğunu vurgulayan Yıldız, fiyat politikalarının da pamuk üreticilerini tatmin etmediğini belirtti. Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte, üreticilerin pamuk ekiminden vazgeçebileceğine dikkat çekti.

Pamuk üreticisi Faysal Felhan, şartların iyileştirilmediği takdirde pamuğun kalitesiz olacağını ve bu yıl için beklentinin sıfır olduğunu ifade etti. Felhan, şunları dedi;

 "Fiyatlar yeterince yüksek değil. İlaçlar işe yaramıyor ve pamuk üretmek artık sıkıcı hale geldi. 350 dönümden fazla arazimiz var ama bu yıl pamuk ekmeyi düşünmüyoruz. Başka ürünlere yöneleceğiz"

b57e20f7-cc0f-4064-bba3-8de08bc18841

Üretici İbrahim Felhan, ilaçların haşerelere karşı etkili olmadığını ve bu yıl pamuk üretiminde verim düşüşü yaşandığını söyledi. İlaç fiyatlarının artışının üreticiyi zorladığını belirten Felhan, bu koşullarda pamuk üretimini bırakmanın daha iyi olabileceğini ifade etti.

Kaynak: (İLKHA)