NASA'nın uzay aracı Osiris-Rex, Bennu adlı asteroitten alınan örneklerle Dünya'ya dönüşünü tamamladı. Uzay aracı, bu önemli görevin son aşamasını başarıyla tamamladıktan sonra 7 yıl süren yolculuğun ardından Dünya'ya geri döndü.
Osiris-Rex uzay aracı, örnek kapsülünü 100 bin kilometre uzaklıktan bıraktı ve kapsül, 4 saat sonra Utah Çölü'ne emniyetle iniş yaptı. Örnekler, inceleme için NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne gönderilecek.
Arizona Üniversitesi'nden Dante Lauretta'nın liderlik ettiği bu önemli misyon, uzaydan getirilen ilk asteroit örneklerini Dünya'ya taşımak amacı taşıyordu. Ancak kapsülün içindeki örnek miktarı hakkında kesin bir bilgi elde etmek için birkaç hafta sürebileceği belirtildi.
Bilim insanları, kapsülün içinde en azından bir fincan kadar moloz olduğunu tahmin ediyorlar. Bu, uzaydan getirilen en büyük moloz yığını olabilir ve Japonya'nın getirdiği asteroit örneklerinden daha büyük bir koleksiyonu temsil edebilir.
Bu örnekler, bilim insanlarına Dünya'nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlama fırsatı sunacak. Bennu asteroiti, Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde dönmekte olan Empire State Binası büyüklüğünde bir gök cisminin kırılmış parçası olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Bennu'nun 2182 yılında Dünya'ya tehlikeli bir şekilde yaklaşması bekleniyor ve Osiris-Rex'in topladığı veriler, asteroidin saptırılması için önemli olabilir.
Osiris-Rex, 2016 yılında Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden uzaya gönderilmiş ve 2018'de Bennu asteroidine ulaşmıştı. Ardından, Bennu'nun karbon açısından zengin karanlık yüzeyinden örnekler topladıktan sonra 2021'de Dünya'ya geri dönmek üzere yola çıkmıştı.