Bütçe, 8 ayda 973,6 milyar TL açık verdi Bütçe, 8 ayda 973,6 milyar TL açık verdi

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) yüzde 58.46 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte, bazı araç sahipleri vergi tutarının yüzde 5’inden fazla kasko değeri ödemek zorunda kalıyor. Ancak, yasaya göre, bu durumda MTV bir alt kademeden hesaplanıyor. Bu sayede, araç sahipleri binlerce lira tasarruf edebiliyor.

Kasko değerine göre MTV nasıl hesaplanır?

MTV’nin kasko değerine göre hesaplanması, 1 Ocak 2018 tarihinden önce trafik kaydı olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları için geçerli. Bu araçların vergi tutarı, ocak ayında Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından ilan edilen kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşıyorsa, MTV tutarları bir alt kademeye göre belirleniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu hesaplamayı bir örnekle açıkladı.

Örneğin; motor silindir hacmi 3500 cc olan 2014 model 11 yaşında bir aracın kasko sigortasına esas değeri 200 bin lira ise, ödenmesi gereken MTV tutarı 28 bin 129 lira oluyor. Ancak, bu tutar, kasko sigortası değerinin yüzde 5’inden (10 bin lira) fazla olduğu için, aynı yaş grubunda bir alt kademede yer alan 2501-3000 cc motor silindir hacmine denk gelen MTV tutarı olan 18 bin 519 lira ödeniyor. Böylece, 9 bin 610 liralık bir vergi avantajı sağlanmış oluyor.

MTV indiriminden nasıl yararlanılır?

MTV indiriminden yararlanmak için, aracın kayıtlı olduğu vergi dairesine başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru için, MTV tutarına esas alınan kasko değerini gösterir belge ile birlikte, aracın ruhsat fotokopisi ve dilekçe sunmak yeterli. Başvuru, Dijital Vergi Dairesi (İnteraktif Vergi Dairesi) üzerinden de yapılabiliyor. Başvuru sonucunda, MTV tutarı düzeltilecek ve araç sahibine bildirilecek.

MTV indiriminden yararlanmak için, aracın kasko sigortasının yaptırılmış olması şart değil. Kasko sigortası değeri, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından her yıl ocak ayında ilan ediliyor. MTV indiriminden yararlanmak için, 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde başvuru yapmak mümkün. Bu nedenle, araç sahiplerinin, 5 yıla ait bütün MTV’lerini gözden geçirmeleri tavsiye ediliyor.

Engelli bireyler MTV’den muaf

Engelli bireyler ise, araç alırken Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) olduğu gibi, MTV’den de muaf. MTV istisnası, sadece bir araç için uygulanıyor. Bunun için, engellilik oranı yüzde 90 ve daha fazla olan; malul ve engellilerin, tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak engelli sağlık kurulu raporu ile vergi dairesine başvurması gerekiyor.

Engellilik oranı yüzde 90’ın altında ise; tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak engelli sağlık kurulu raporu, taşıtın, kişinin engeline uygun özel tertibatlı veya sonradan özel tertibatlı hale getirilmiş araçlardan olduğunu belirten 'Motorlu Araç Tescil Belgesi’nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneğiyle başvuru yapılmalı.

Kaynak: (Haber Merkezi)