Boğazına şeker kaçan çocuğu öğretmeni kurtardı Boğazına şeker kaçan çocuğu öğretmeni kurtardı

Moody’s, Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitife çevirebileceğini duyurdu. Kuruluş, Türkiye’nin makroekonomik dengelerini iyileştirmek için attığı adımları ve dış şoklara karşı direncini övdü. Türkiye’nin büyüme, enflasyon ve cari açık tahminlerini de paylaştı.

Türkiye’nin politika değişikliği kredi açısından olumlu

Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin “Kredi Görüşü” raporunu yayımladı. Raporda, mayıs seçimlerinin ardından daha Ortodoks politikalara dönüşün kredi açısından olumlu olduğu belirtildi. Raporda, “Türkiye’nin devam eden politika değişikliği net bir pozitif kredi unsuru. Bu değişiklik, Türk lirasının güçlenmesini, sermaye girişlerinin yaşanmasını sağlayan para politikalarındaki değişimin Türkiye’nin kredisi açısından pozitif bir unsur olduğunu bildirdi.” denildi.

Türkiye’nin dış dengesizliği azalıyor

Raporda, parasal sıkılaşmanın Türkiye’nin dış dengesizliğinin azaltılması ve merkez bankasının döviz rezervlerinin yeniden yapılandırması olasılığını da artırdığına işaret edildi. Raporda, “Bu faktörler, ülkenin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltıyor. Türkiye’nin cari işlemler açığının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının 2023’te yüzde 4,7, 2024’te 3,4 ve 2025’te yüzde 3 olarak öngörüyoruz. Bu oranlar, 2022’de yüzde 6,5 olan cari açığın önemli ölçüde düşeceğini gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin kredi notu görünümü pozitife çevrilebilir

Raporda, sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB’nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması durumunda kredi notu görünümünün pozitife çevrilebileceği belirtildi. Raporda, “Cari işlemler açığındaki azalma ve döviz rezervlerinin daha yüksek düzeyde olduğuna dair daha fazla kanıt, özellikle bu eğilimlerin ülkenin dış rekabet gücündeki iyileşmenin ve sürekli sermaye girişlerinin sonucu olması halinde kredi notu için olumlu olacaktır.” denildi[3][3].

Türkiye’nin büyüme ve enflasyon tahminleri

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 2,5 ve 2025’te yüzde 3 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Raporda, “Türkiye’nin büyümesi, 2022’de yüzde 8,5 olan rekor seviyeden yavaşlayacak, ancak orta vadede potansiyel büyüme oranının üzerinde kalacak. Türkiye’nin büyümesi, iç talebin güçlü olması, turizm gelirlerinin artması ve küresel ekonomik toparlanmanın ihracatı desteklemesiyle desteklenecek.” denildi.

Raporda, ülkede ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 53,5, gelecek yıl 58,9 ve 2025’te 39,1 olarak tahmin edildiği belirtildi. Raporda, “Türkiye’nin enflasyonu, yüksek gıda ve enerji fiyatları, TL’nin değer kaybı ve yüksek talep baskısı nedeniyle yükseldi. TCMB’nin faiz artırımları ve sıkı para politikası duruşu, enflasyonun önümüzdeki yıllarda düşmesine yardımcı olacak. Ancak enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi için daha fazla zamana ihtiyaç var.” denildi.

Kaynak: (Haber Merkezi)