Eylülde 1 milyar 54 milyon lira Sosyal ve Ekonomik Destek ödemesi hesaplara yatırıldı Eylülde 1 milyar 54 milyon lira Sosyal ve Ekonomik Destek ödemesi hesaplara yatırıldı

PTT, Mevlâna Celalettin Rumi’nin vefatının 750. yılı dolayısıyla özel bir gün zarfı hazırladı. Zarf, PTT iş yerlerinde ve internet sitesinde satışa çıkarıldı. Zarfın fiyatı 30,2 TL olarak belirlendi.

Zarfın özellikleri neler?

Zarfın üzerinde Mevlâna Celalettin Rumi’nin portresi, Mevlâna Müzesi ve Mevlâna’nın bir sözü yer alıyor. Zarfın sol üst köşesinde ise 3 TL değerinde bir pul bulunuyor. Pulda da Mevlâna’nın portresi ve “Mevlâna Celalettin Rumi’nin Vefatının 750. Yılı” yazısı yer alıyor.

Zarfın satışı ne zaman başladı?

Zarfın satışı 17 Aralık 2023 tarihinde başladı. Bu tarih, Mevlâna Celalettin Rumi’nin vefat ettiği tarih olarak kabul ediliyor. Zarfın satışı, abone sayısı kadar sınırlı tutuldu. Zarfı satın almak isteyenler, PTT iş yerlerine veya PTT filateli sitesine başvurabilirler.

Zarfın özel tarih damgası var mı?

Zarfın özel tarih damgası da bulunuyor. Zarfın sağ alt köşesinde, “Mevlana Celalettin Rumi’nin Vefatının 750. Yılı 17.12.2023 KONYA” ibareli bir damga yer alıyor. Bu damga, Konya’daki Alaaddin PTT Müdürlüğü tarafından kullanılıyor. Damga, Mevlâna Celalettin Rumi’nin vefat ettiği şehir olan Konya’ya atıfta bulunuyor.

Mevlâna Celalettin Rumi kimdir?

Mevlâna Celalettin Rumi, 13. yüzyılda Anadolu’da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir.  Düşünceleri tüm dünyada büyük yankı bulan Mevlâna, 66 yıllık ömründe insana ve hayata ilişkin önemli eserler bırakmıştır.  Eserlerini çoğunlukla Farsça yazmış fakat nadir de olsa bazen Türkçe, Arapça ve Yunanca da kullanmıştır. Bağlarbaşı’nda toplanan “Mesnevi” adlı eseri Fars dilinin en büyük şiirlerinden biri olarak kabul edilir.  Eserleri İran’da ve Farsça konuşulan ülkelerde geniş çapta okunmaktadır. Eserlerinin çevirileri özellikle Türkiye, Azerbaycan, ABD ve Güney Asya’da çok popülerdir. Şiirleri sadece Fars edebiyatını değil, Osmanlı Türkçesi, Çağatayca, Urduca, Bengalce ve Peştuca dillerinin edebi geleneklerini de etkilemiştir.  Mevlâna, 17 Aralık 1273 tarihinde Konya’da vefat etmiştir. Mezarı, bugün Mevlâna Müzesi olarak hizmet veren türbesindedir.

Kaynak: (İLKHA)