Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2028 yıllarını kapsayan stratejik planını kamuoyuyla paylaştı. Plan, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu çerçevesinde, kalkınma planları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen politikalar, ilgili mevzuat ve temel ilkeler doğrultusunda hazırlandı.

Plan, eğitimin toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeye katkısını artırmak, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak, eğitim kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine destek vermek, ölçme ve değerlendirme sistemini güçlendirmek, öğretim programlarını çağın ihtiyaçlarına uygun ve geleneksel kültürümüzü yansıtan şekilde güncellemek, uluslararası ve yurt dışı eğitim iş birliklerini artırmak ve mesleki eğitimi etkinleştirmek gibi alanlarda 7 amaç, 33 hedef ve 147 strateji belirledi.

Plan, ayrıca, bu amaç ve hedeflere ulaşmak için gerekli olan kaynak ihtiyaçlarını ve performans göstergelerini de içeriyor. Planın izleme ve değerlendirme süreci için de “Stratejik Plan İzleme ve Değerlendirme Modeli” oluşturuldu.

Eğitim paydaşlarının görüşleri alındı

MEB 2024-2028 Stratejik Planı, katılımcı bir yöntemle hazırlandı. Planın hazırlanması sürecinde, program ve alt program analizi, mevcut stratejik planın değerlendirilmesi, mevzuat analizi, üst politika belgeleri analizi ve paydaş görüşleri analizi yapıldı.

Planın gelişimine yönelik görüş almak için, 94 bin 747 iç paydaş (MEB personeli, öğrenci, veli, okul yöneticisi, öğretmen, akademisyen, eğitim uzmanı vb.) ve 16 bin 726 dış paydaş (kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, medya, uluslararası kuruluşlar vb.) ile anket, görüşme, toplantı, çalıştay gibi yöntemlerle iletişime geçildi.

Yurtlara başvuruların yüzde 91'i yerleştirildi Yurtlara başvuruların yüzde 91'i yerleştirildi

Eğitimde şeffaf, güvenilir ve hesap verilebilir yönetim

MEB 2024-2028 Stratejik Planı, eğitim paydaşları için önemli bir kılavuz niteliği taşıyor. Plan, eğitimde orta ve uzun vadeli planlama, çok yıllık bütçeleme, performans göstergelerini belirleme ve izleme, değerlendirme ve raporlama süreçlerini kapsıyor.

Plan, aynı zamanda, eğitimde şeffaf, güvenilir ve hesap verilebilir bir yönetim anlayışını pekiştirecek bir üst politika belgesi olarak da öne çıkıyor. Plan, eğitimde Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşılması için yol haritası sunuyor.

Kaynak: (İLKHA)